Специален докладчик на ООН определи убийството на журналиста Джамал Хашоги като "извънсъдебна екзекуция" и държи Саудитска Арабия отговорна за него.

В продължение на шест месеца, специалният пратеник на ООН за извънсъдебните екзекуции Анес Каламар и екип от криминалисти провеждат независимо разследване на убийството на Джамал Хашоги.

Няколко пъти посещават Истанбул, където на 2 октомври миналата година журналистът влиза в консулството на Саудитска Арабия и никога повече не е видян. Знае се, че Хашоги е изтезаван и убит. Тялото му така и не е намерено.

11 саудитски агенти са с повдигнати обвинения за убийство. Петима получиха смъртни присъди.

В доклада от 100 страници се казва, че има заслужаващи доверие свидетелства за допълнително разследване за възможна съпричастност към убийството на високопоставени лица, включително на престолонаследника принц Мохамед бин Салман .

Анес Каламар, докладчик на ООН по въпросите за извънсъдебните екзекуции: Трябва да стане ясно до каква степен престолонаследникът е знаел за покушението и дали е знаел за него. Бил ли е наясно какво се планира, дали е поръчал убийството и дали е можел да го предотврати.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е призован да свика независимо международно разследване, за да не се допусне намеса на нито една държава. А отговорът на Рияд не закъсня - саудитският външен министър определи доклада като безпочвен и пълен с противоречия.