Специален докладчик на ООН посочва убийството на журналиста Джамал Хашоги като "извънсъдебна екзекузия" и държи Саудитска Арабия отговорна за него.

След шестмесечно независимо разследване в доклада на Анес Каламар се казва, че има заслужаващи доверие свидетелства за допълнително разследване за възможна съпричастност към убийството на високопоставени лица, включително на престолонаследника Мохамед бин Салман .

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е призован да свика независимо международно разследване, за да не се допусне намеса на нито една държава. Саудитският държавен министър по външните работи определи доклада като безпочвен.

Джамал Хашоги беше убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул в началото на октомври. 11 саудитски агенти са подведени под отговорност, петима получиха смъртни присъди. Тялото на убития журналист не беше открито.

ООН: Убийството на Хашоги е планирано и извършено от Саудитска Арабия

ООН: Убийството на Хашоги е планирано и извършено от Саудитска Арабия

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е било планирано и извършено от официални представители на Саудитска Арабия. Това е заключението на с...