НОВИНИ

Доклад на САЩ сочи Иран като водещ спонсор на тероризма в света

Държавният департамент на САЩ разпространи днес нов доклад, в който Иран продължава да бъде смятан за един от водещите спонсори на тероризма в света. В поредния ежегоден доклад се отбелязва намаляване на броя на терористичните атаки през 2016-а спрямо предходната година, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:08, 19.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
доклад сащ сочи иран водещ спонсор тероризма света

В документа се казва, че миналата година Иран е бил главната държава, спонсорираща тероризма, че Техеран твърдо подкрепя антиизраелски групировки и свои "пълномощници", които играят дестабилизираща роля в конфликтите в Ирак, Сирия и Йемен. Казва се също, че Иран продължава да вербува шиитски милиции в Сирия и Ирак и че продължава да подкрепя ливанското движение "Хизбула".

В документ се констатира, че терористичните нападения през 2016 г. са намалели с 9 на сто спрямо 2015 г. и са били причина за смъртта на 25 621 души, което е намаление на жертвите на терористични атаки с 13 на сто в сравнение с предходната година, предаде ДПА. по-малкия брой нападение и жертви се дължи на намаляването на терористичните атаки в Афганистан, Сирия, Нигерия, Пакистан и Йемен. Увеличение на нападанията обаче е имало в Демократична република Конго, Ирак, Сомалия, Южен Судан и Турция.

Въпреки намаляването на броя на атаките в Афганистан, страната е на второ място по брой терористични удари (1340) след Ирак, който е на първо място с 2965 нападения. В първата петица на страните с най-много атаки са още Индия, Пакистан и Филипините.
В групата на организациите, извършващи терористични атаки,с най-голям брой нападения е "Ислямска държава". Освен това в Ирак тя е извършила 20 на сто повече атаки, отколкото през 2015 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел не е изненадана от разговора между Путин и Тръмп по време на Г-20
Меркел не е изненадана от разговора между Путин и Тръмп по време на Г-20
Жителите на четири села заплашват с протест заради лош път
Жителите на четири села заплашват с протест заради лош път