Предизборната кампания на Доналд Тръмп не е имала връзка с Русия, това сочат първите разкрития от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър. Макар и съдържанието на доклада да се пази в тайна от обществеността, публикуването днес резюме предизвика различни интерпретации на двата политически лагери в Капитолия.

Резюмето, публикувано от министъра на правосъдието на Съединените щати Уилям Бар, съдържа заключения по двете основни обвинения срещу Тръмп - заговор с Русия за влияние върху резултатите от президентските избори от 2016 г. и евентуално възпрепятстване на правосъдието от страна на президента. Бар смята, че доказателствата са недостатъчни, за да се задейства съдебно производство срещу Доналд Тръмп.

Според автора Робърт Мълър, макар и доклада да посочва, че Тръмп не е извършил нито едно тези престъпления пряко, това не го оневинява. Интерпретацията на Белия дом, обаче, беше коренно различна:

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Няма заговор с Русия. Няма възпрепятстване на правосъдието. Жалко е, че страната ни трябваше да мине през това.
След разследването: Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

След разследването: Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

Оповестени бяха основните заключения на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуална руска намеса в президентските изборите през 20...

Председателят на съдебната комисия в Камарата на представителите, обяви намеренията си да призове Бар за свидетелстване, поради съмнения във връзка с информацията, изложена в резюмето,

Джерълд Надлер - председател на съдебната комисия: Ние ще извикаме министъра на правосъдието да свидетелства пред комисията. Също така, изискваме публикуването на целия текст от доклада. Американският народ е има право на истината.
Робърт Мълър
Робърт Мълър © БГНЕС
Ще бъде ли огласен публично докладът за руска намеса в изборите на САЩ?

Ще бъде ли огласен публично докладът за руска намеса в изборите на САЩ?

Разследването за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. приключи. Резулатите обаче не бяха оповестени. Заключенията на специалния прокурор Робърт...

Часове след като разкритията бяха публикувани, последва и реакция на Русия. Москва изрази готовността си да подобри отношенията си с Вашингтон, но Белия дом трябва да направи първата стъпка.

Дмитрий Песков - говорител на Кремъл: Нашият президент е изразявал множество пъти желанието си за по-добри отношения със Съединените Щати. Сега топката е в техните ръце.

Демократите обръщат особено внимание на факта, че по въпроса за потенциално възпрепятстване на правосъдието от Тръмп специалният прокурор не е направил окончателно заключение.