НОВИНИ

Докладът на БАН ще реши бъдещето на проекта "Белене"

Бъдещето на проекта АЕЦ "Белене" ще се реши, след като излезе финалният доклад на БАН, каза днес в Девня министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри нов котел на циркулиращ кипящ слой в ТЕЦ "Девен", който е част от "Солвей Соди" ЕАД.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:31, 12.09.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
докладът бан реши бъдещето проекта белене

Според нея документът ще даде отговори на много въпроси, включително дали има необходимост от нови мощности в българската енергийна система. Двата реактора, предназначени за Белене, ще пристигнат у нас до края на септември, най-късно началото на октомври, допълни Петкова. Тя припомни, че през години в този проект са инвестирани поне 3 милиарда лева. Министърът допълни, че след като БАН бъде готова с финалния си доклад, той ще бъде представен пред министерския съвет и Народното събрание.

За евентуално разследване на корупционна схема за "Марица изток", поискано от вицепремиера Валери Симеонов, министър Петкова посочи, че сделката за доставка на варовик е проведена съгласно нормативната уредба през Българска стокова борса. Дори да има и най-малкото съмнение, трябва да бъде направена проверка, каза Петкова. Тя допълни, че според нея вицепремиерът Симеонов е подходил правилно и ако разполага с конкретни данни за нарушения, трябва да бъдат сезирани компетентните органи.

До края на тази седмица предстои още една среща с бизнеса за новия модел за определяне на цените за пренос и достъп до газопреносната мрежа, с който от 1 октомври "Булгартрансгаз" трябва да изпълни европейските изисквания, каза още Петкова. По думите й новата методика вече е разработена и утвърдена от КЕВР. Петкова уточни, че в момента комисията извършва преглед как е формирана цената на "Булгартрансгаз". Резултатите от проверката ще бъдат представени на предстоящата среща с бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Броят на евродепутатите може да бъде съкратен след напускането на Великобритания
Броят на евродепутатите може да бъде съкратен след напускането на Великобритания
Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение на деца
Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение на деца