НОВИНИ

Докладът на ЕК за Румъния се чете различно от управляващи и опозиция

Месец и половина преди да поеме ротационното председателство на съюза, Букурещ получи остри критики от Брюксел в области като реформата в правосъдието и борбата с корупцията, където преди Румъния беше сочена за отличничка.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:16, 19.11.2018
Чете се за: 02:19 мин.
По света
Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК, отговарящ за върховенството на закона: Събитията от последните 12 месеца, за съжаление, поставиха под въпрос и в някои случаи дори представляват връщане назад спрямо напредъка от последните 10 години.

Докладът от Брюксел се чете различно от управляващи и опозиция.

Виктор Бощинару, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/Социалдемократическа партия: Този доклад е не само неточен, но прибавя и нови движещи се мишени - осем този път, към предишните 12 и нови стандарти, а всъщност трябваше да е точен, обективен и без да поставя нови цели.

Бощинару вижда и пропуск в доклада на комисията.

Виктор Бощинару, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/Социалдемократическа партия: Ние, румънците, очаквахме докладът да назове драматичните последици от тайния протокол между вътрешното разузнаване и представители на съдебната система, които понякога превръщаха работата на съвместните екипи в политическа полиция, напомняща ми за бившата Секуритате. Комисията знае всичко и разполага с всички доказателства, но запази мълчание.

През април беше разсекретен протокол за сътрудничество между румънското разузнаване и службата на главния прокурор от 2009 г., когато постът заемаше Лаура Кьовеши. Той предвижда създаване на съвместни оперативни екипи между службите и прокуратурата, включително и от Националната дирекция за борба с корупцията, при разследвания на престъпления, застрашаващи националната сигурност.

За опозицията заключенията на Брюксел са точни.

Зигфрид Мурешан, евродепутат от Европейската народна партия/ Националлиберална партия: Този доклад е написан от експертите на ЕК, той е обективен и не е политически. Посочва много ясно това, което върви добре и това, което не върви добре в Румъния.

Отрицателната тенденция в Румъния е, че политиците от мнозинството и от по-малката партия АЛДЕ се опитват да отслабят правосъдието, поради факта, че политици от правителството са подсъдими.

Мурешан дава пример с лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който е и председател на Долната камара на парламента. Той беше осъден за изборни измами на референдума през 2012 година, а сега обжалва присъда за подстрекаване към злоупотреба с власт.

В Румъния беше дадена независимост на прокурорите. Прокурорите са автономни и независими, например, ако прокурор иска да те изправи пред съда, тогава неговият началник не би трябвало да може да каже - "Не, не, не, този ни е приятел, не го пипай!". Това е хубаво нещо, но на политиците не им харесва, защото не могат да контролират прокурорите. Те предпочитат да могат да контролират двама-трима по- висшестоящи прокурори и чрез тях да могат винаги да коригират решенията на по-нисшестоящите.

За Зигфид Мурешан, ако Румъния иска да е част от Европа, трябва да се вслуша в това, което Европа ѝ казва. И докладът точно преди председателството не може да бъде пренебрегван.

Зигфрид Мурешан, евродепутат от Европейската народна партия/Националлиберална партия: Честно казано, докладът хвърля сянка върху председателството. Вие, българите, знаете много добре, ако искаш успешно председателство, трябва да имаш стабилно правителство. А ако Румъния има правителство, което се противопоставя на Европа, на ЕК, това не внушава стабилност и доверие. Този негативен доклад е негативен сигнал. И се опасявам, че няма да можем да се възползваме напълно от привилегиите, които дава председателството.

В последната седмица министърът по европейските въпроси подаде оставка и беше сменен от Джордже Чамба, а лично президентът Клаус Йоханис най-напред каза, че страната не е готова да поеме председателството, но след това изтъкна, че все още има време да се подготви.

Виктор Бощинару, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/Социалдемократическа партия: Той постоянно агитира за собствената си политическа съдба преди президентските избори догодина. Но не приемам така да се поставя страната в средата на политически сблъсък. Това е унищожително за страната и политиците не трябва да го правят. Трябва да се поучим от зрелостта, с която политиците в България успяха да работят заедно, а не беше лесно.
Зигфрид Мурешан, евродепутат от Европейската народна партия/Националлиберална партия: Председателството ще се проведе по план. Румънците са готови.

Виктор Бощинару, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/Социалдемократическа партия. Оценката на триото е - Румъния е готова.

По повод хипотезите, че е възможно следващата страна в списъка - Финландия - да поеме председателството, Европейската комисия изрази вяра в професионализма на румънците и отново призова за постигане на национално съгласие между политическите сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от всеки петима британци живее в бедност
Един от всеки петима британци живее в бедност
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Протестите в страната не са с автентична енергия
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Протестите в страната не са с автентична енергия