НОВИНИ

Докладът за БАЦИС може да бъде разсекретен единствено от ДАНС

Макар и с различни мотиви, и БСП, и ГЕРБ настояват да бъдат разсекретени доклади на ДАНС и Прокуратурата за работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Според опозицията в докладите има изводи, че слабости в системата позволяват да бъде манипулирана и попитаха какви мерки са предприети. От ГЕРБ нарекоха „медийна димка“ твърденията на БСП.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:55, 18.01.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Председателят на комисията за борба с контрабандата Емил Димитров заяви, че няма система, която да работи безгрешно. Той не отрече, че действително е имало проблем, който се надява да е преодолян. За Димитров проблемът се крие във фирмата-изпълнител.

Докладът може да бъде разсекретен единствено от ДАНС, уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че по този случай Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Няма извършено престъпление от общ характер според наблюдаващия прокурор. Докладът от ДАНС, който беше изпратен и на главния прокурор, който от своя страна го е изпратил на министър-председателя за сведение. Министър-председателят го е изпратил на министъра на финансите с указания за предприемане на мерки и действия за недопускане на каквито и да е пропуски при обслужването на системата БАЦИС.

В Софийска градска прокуратура още през 2015 г. постъпи сигнал за нередности в системата БАЦИС, при които според заявителя е налице опасност от манипулиране на данните, неотчитане на всички действия и съответно невъзможност на държавата да установи дължимите акцизи, съответно данъци и т.н. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Емил Димитров, председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата: Този доклад е резултат от изслушване в нашата комисия, които също бяха секретни. Ние изслушахме едрия бизнес, легалния бизнес. Той каза,че има нарушения.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисии проверяват пешеходните пътеки в Русе и областта
Комисии проверяват пешеходните пътеки в Русе и областта
Оливер Иванович беше погребан в Белград
Оливер Иванович беше погребан в Белград