НОВИНИ

Докладът за КТБ да е публичен, решиха в парламента

Докладът на Аликс Партнърс с фактите и обстоятелствата около фалита на КТБ да стане публичен - това реши парламентарната правна комисия, като прие предложението на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов от ДПС. С промените синдиците ще бъдат задължени, независимо от клаузите за конфиденциалност, да публикуват доклада на електронната си страница, с изключение на препоръките по събиране на вземанията.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
21:51, 01.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Предвижда се промените да се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори. Срещу промяната се обяви фондът за гарантиране на влоговете в банките, според който разсекретяването създава лош прецедент и ще попречи на събиране на вземанията. Това може да доведе до търсене на неустойки, в случая с КТБ от Аликс Партнърс. Подобно мнение изрази и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия: Аз смятам, че тази поправка отговаря на обществения интерес и най-вероятно ще срещне подкрепа в зала и може би ще бъде гласувана, но едновременно с това, като икономист, като човек, за който е важна средата в България за правене на бизнес смятам, че тази поправка е един доста лош сигнал. Тя е определено влошаване на бизнес средата в България и би могла да даде един лош сигнал на чуждестранните инвеститори, затова, че НС във всеки един момент може да вземе законово решение, да огласи и търговска информация и банкова тайна. Вероятно могат да се наложат и неустойки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50 % не вярват, че обществените поръчките ще се възлагат по-прозрачно
Над 50 % не вярват, че обществените поръчките ще се възлагат по-прозрачно
70 % оценяват спирането на обществените поръчки като полжително
70 % оценяват спирането на обществените поръчки като полжително