НОВИНИ

Документален филм за расовата дискриминация

Съединените щати все още имат да извървят дълъг път към справедливостта и равенството, такова е посланието на документалния филм "13-тата", който изследва въпросите за расова дискриминация и престъпност в страната.

bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 19.02.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Заглавието на филма препраща към 13-тата Поправка в Конституцията на Съединените щати, която отменя робството освен когато става дума за лице, извършило престъпление. Филмът прави връзка между точно това изключение и факта, че в САЩ чернокожите мъже представляват несъразмерно голяма част от общия брой затворници. Според статистиката чернокожите мъже в САЩ са само 6.6% от населението, а 40% от затворниците са афро-американци.

Ава Дюверне, режисьор: "13-тата" разказва за механизмите, довели до сегашното разделение в Съединените щати."

Според нея в наши дни американските затвори са се превърнали в източници на евтина работна ръка за американските корпорации и целта на правителството е те да са пълни дори когато липсват престъпници. Филмът твърди, че в САЩ в момента има повече чернокожи затворници, отколкото роби в средата на 19-ти век.

Ава Дюверне, режисьор: "Има много хора, които не познават различните от тях, не са сядали с тях на една маса, не са чели историята им, не познават музиката им, поезията им, не знаят точно каква е религията им".

Ава Дюверне е скептична дали наистина знаем накъде сме тръгнали и подчертава, че щом се изтъква, че тя е чернокожа жена, номинирана за филмова награда, това е сигнал колко назад сме все още, щом говорим в такива категории.

Ава Дюверне, режисьор: "Все още имаме още много да наваксваме и целта не е жените и чернокожите да бъдат втора и трета ръка хора още 100 години".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Научно парти за големи от Музейко
Научно парти за големи от "Музейко"
Ден на отворените врати в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий
Ден на отворените врати в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий"