В деня, когато на Южното полукълбо настъпва атрономическата зима, журналистът Цветелина Атанасова и режисьорът Борислава Димова представиха "Антарктида - 25 стъпки в бъдещето".

Филмът с участието на проф. Христо Пимпирев отбелязва 25-годишнината от началото на Българските антрактически експедиции на Ледения континент.

В тази история миналото и бъдещето се преплитат, така както мечтите и науката. Връща ни четвърт век назад, когато да стъпиш на Ледения континент е било авантюра. Днес обаче е държавна политика и гордост, защото стъпките в бъдещето отвеждат България при още 29 държави. За да управляваме заедно Антарктида и да си извоюваме мястото на уважавана полярна нация.

Цветелина Атанасова, журналисти и автор на филма: За мен Антарктида е една голяма емоция и каляване на волята да оцеляваш в трудни условия. Различното на този филм е точно обобщаването на тези 25 експедиции. В него могат да се видят много неща, които до този момент са останали, като че ли на заден план от зрителската аудитория, защо да не кажа и от българската общественост.

Пинигвините и розивите залези привличат любопиството на всеки, но за учените Южният полюс е и своебразна лаборатория.

Проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт: Там е лакмусът на климата на земята, в Антарктида, тя е, така да се каже, кухнята на времето. Така че нашите учени допринасят този континент да бъде изследван - именно как се отразяват тези климатични промени на цялото човечество.

Дългогодишните полярници казват, че най-впечатляващи са първите стъпки на Антарктида. Затова завиждат на младите си колеги, които тепърва ще се докоснат до белотата на края на света, която се превръща в емоция и съдба за цял живот.