Лентата е разказ за 40-годишната борба за надмощие между Западния свят и Социалистическия лагер. Той е по сценарий на Иван Георгиев-Гец. Режисьори са Радослав Илиев и Ивайло Пенчев. Филмът е продукция на "Синемак", с подкрепата на Националния филмов център.

Документалният филм "Студената война" беше показан тази вечер в кино „Одеон". Лентата е разказ за 40-годишната борба за надмощие между Западния свят и Социалистическия лагер. Той е по сценарий на Иван Георгиев-Гец. Режисьори са Радослав Илиев и Ивайло Пенчев. Филмът е продукция на "Синемак", с подкрепата на Националния филмов център.

Радослав Илиев - режисьор: Ние почти нищо не знаем за Студената война.

Това е последният филм по идея и сценарий на Иван Георгиев-Гец. Чрез документи, архивни кинокадри, фотоси и анализи на процеси в политиката и военното дело се проследяват най-ярките събития на Студената война.

Радослав Илиев - режисьор: Много се надявам филмът да е за младите, за да разберат какво се е случило.

Каква е българската следа в този период? Една от историите, разказани във филма е за първото сваляне край Петрич на международен пътнически самолет по маршрута Лондон - Тел Авив през 1955 година.

Радослав Илиев - режисьор: Дори и за този случай по-голяма част от материалите са засекретени и достъпът до тях е изключително труден.

Филмът тръгва по кината от 31 май.