НОВИНИ

Документи доказват, че Васил Левски е бил в Русе

Непубликувани досега документи от русенския архив доказват, че Левски е пътувал за Румъния през Русе. Това показва изследване на историка Веселина Антонова. Апостолът е ползвал името „Васил Иванов от град Елена", който бил реална личност и негов двойник.

bnt avatar logo
от Ивелина Белчева
21:05, 19.02.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Спомени на съратници на Левски доказват, че той е гостувал заедно с Ангел Кънчев в град Елена, където се е видял с председателя на местния революционен комитет Сава Кършовски и се поинтересувал как е зет му. Той се казвал Васил Иванов Узунов и много приличал на Левски. Препитавал се като книжар в градчето, но това съвпадене му причинило поредица от неприятности с турските власти.

Веселина Антонова - историк„Във Врачанско някъде го арестуват, точно с подозрение, че е възможно това да е Васил Иванов Кунчев. След като той изтърпява една година в затвора във Видин, после в Русе, с много усилия семейството успява да освободи Васил Иванов Узунов и да докаже, че той няма нищо общо с Левски"

Има данни, че, когато книжарят от Елена бил освободен и оневинен, той и Апостола най-после са се видели и запознали лично.

Веселина Антонова - историк:„В началото на септември 1869 има една среща случайна и на семейството на Кършовски с Левски в Румъния и тогава, най-вероятно поради очевидната прилика помежду им, визуална, Левски решава да използва същото име и да премине границата по този начин."

Името „Васил Иванов от Елена" се появява по-късно през септември и октомври 1869 година в граничните дневници. Предполага се, че това е Левски, който точно по това време вършил важна работа в Румъния. Основното доказателство, което подкрепя тази теза, е регистърът за задгранични пътувания, в който записвали данните от личните документи или т.нар.„тескерета" на пътуващите заедно с имената на техните поръчители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирийската армия влиза в Африн, където е в ход турска военна операция
Сирийската армия влиза в Африн, където е в ход турска военна операция
Остава висока лавинната опасност в планините
Остава висока лавинната опасност в планините