НОВИНИ

​Документите в чужбина ще се издават само с едно посещение в консулството​

По-облекчена процедура за преиздаването на български лични документи на сънародниците ни, които живеят в чужбина. Това предвиждат законови промени, внесени за обсъждане в парламента от Министерския съвет. Те предвиждат паспортите извън страната да могат да стигат до сънародниците ни и по пощата или с куриерски услуги.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:41, 07.06.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Има едно място в Берлин, където паспортът може да се използва и за удоволстие. Това е тук - бившата гранична зона между съветския и американския сектор, небезивестният "Чекпойнт Чарли". Навсякъде другаде личните документи са необходимост.

Пред консулството в Берлин потокът от хора не спира. Идват от различни краища на Германия, за да си получат документите. Чакат още преди началото на работното време. Служител на посолството се опитва да въведе ред.

Емин Юсуф: Това чакане е излишно, много е излишно.

Дипломатическото ведомство в София разбира проблема и министърът на външните работи инициира законодателни промени, които да облекчат гражданите. В консулската служба в Берлин новината се приема с резерви.

Сали Валентинов: Много хубаво, но не вярвам да се промени нещо. Досега нищо не се е променило. Много години е било така.
;

Българският посланик уверява, че точно това ще стане, защото е намерен вариант за промяна на реда за получаване на личните документи.

Елена Шекерлетова, посланик на Р България в Германия: Уверена съм, че инициираните законодателни промени съществено ще облекчат нашите сънародници в чужбина, защото те предвиждат документите и заявленията за издаване на нова лични документи да се подават или лично в консулската служба, или по електроннен път чрез автоматизираната електронна система на Министерство на външните работи. Когато те са подадени лично, готовият документ ще може да се получи по пощата чрез лицензирана фирма за пощенски или куриески услуги. Когато документите или заявленията са подадени по електронен път, тогава ще необходимо съответният гражданин да се яви лично в консулската служба. Така от две явявания ще бъде необходимо само едно. Освен това се скъсяват сроковете за обработка на тези заявления и също така се удължава срокът на валидност на паспортите.

Новите промени ще бъдат от полза не само за редовите граждани, но и за служителите в консулствата.

Таня Георгиева, експертен служител в консулска служба: Това би облекчило до голяма степен нашата работа като освободи административен наш капацитет и би облекчило наплива от хора, който виждате в момента в консулска служба.

Проектът за доставяне на документите в чужбина чрез куриер вече се разглежда в Народното събрание. Ако бъде приет, той ще се отнася до всички държави, не само до тези в Европейския съюз. Подобна практика имат и други страни в общността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК представи проекта за дистанционна медицинска помощ
БЧК представи проекта за дистанционна медицинска помощ
Здравната каса ще поеме финансирането на мозъчните пейсмейкъри
Здравната каса ще поеме финансирането на "мозъчните пейсмейкъри"