НОВИНИ

Долари и избори

Гореща става президентската предизборна кампания в Съединените щати. Кандидатите на демократите и републиканците са все по-близо до финалната права през лятото, когато двете най-големи американски партии ще определят своя кандидат за Белия дом. Тази седмица фаворитите им Хилари Клинтън и Доналд Тръмп спечелиха на първичните избори в Ню Йорк. През последните дни стана ясно и, че битката не е само за гласовете на избирателите, но и за големите пари на партийните донори. За ролята на парите в американската предизборна кампания разказва Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:00, 23.04.2016
Чете се за: 02:04 мин.
По света

Време на големи политически страсти и големи пари. Не само, че главни претенденти в американските президентски избори за първи път са жена като Хилари Клинтън и противоречив аутсайдер като Доналд Тръмп. Но това се очертава да бъдат и най-скъпите президентски избори в американската история. Някои хора вече се питат чий е вотът - на народа или на големите пари и интересите зад тях.

"Парите се внедриха в системата. Вече не става въпрос за един човек - един глас, гласува се според броя на парите. Корпорациите не са хора. Не съм виждалa корпорация да яде, да спи. Това са просто конгломерати за правене на пари. Ние сме хората"

Професионалната политика е скъпа, особено по стандартите на най-развитата икономика в света. Републиканецът медиен магнат Доналд Тръмп освен че има лично състояние от 4 млрд. долара, досега е акумулирал близо 37 млн. долара партийни и корпоративни дарения. Тръмп, впрочем, е вложил в кампанията си и 13 млн. долара свои пари. Фаворитката на демократите Хилари Клинтън обаче е далеч пред него с повече от 200 млн. долара партийни и корпоративни дарения.

Хилари си навлече критики от избиратели, а и от собствената си партия заради скоростта и начина, по който набира средства за кампанията.

Бърни Сандърс, кандидат за президент от Демократическата партия
"Госпожа Клинтън избра да събира пари за кампанията си по много различен начин. Тя е формирала няколко супер-Комитета за политическо действие, като най-големият от тях последно е получил 25 млн. долара от фирми със специални интереси, включително 15 млн. долара от "Уолстрийт"

Така наречените супер-Комитети, за които говори Сандърс, поникнаха като гъби след едно решение на Върховния съд през 2010 г., което отмени закони от времето на Рузвелт. Така на богаташите, корпорациите и профсъюзите беше позволено безконтролно да правят дарения в предизборни кампания през супер-комитетите. По закон тези комитети не трябва да са свързани с кандидатите, но имат право да ги подкрепят и понякога са ръководени от бивши техни съветници или роднини.

Противоречията от съдебното решение бяха очаквани.

Бенджамин Гинсбърг, експерт по изборно законодателство
"Изборният дебат ще стане по-шумен, по-яростен с много повече гласове, но тези гласове може да не са на кандидатите, които народът избира"
Али Маккракен, грпажданска активистка
"Омръзна ни кандидатката за президент Хилари Клинтън да идва в Лос Анжелис и да ни дои. Това е нейното 18-о идване да събира пари за кампанията си и това струва много пари, които повечето хора не могат да си позволят"

Така неотдавна Хилари беше посрещната в Калифорния, където Джордж Клуни организира в нейна чест благотворителни събития за кампанията й. За едното кувертът за място на първата маса до Хилари и Клуни струваше повече от 350 000 долара. А за вечерята в дома на Клуни кувертът се продаваше за повече от 33 000 долара. Клуни после беше принуден да признае растящото влияние на парите в политиката.

;
Джордж Клуни, актьор и режисьор
"В Сан Франциско се събраха демонстранти и те са прави да протестират. Абсолютно са прави. Това е непристойно количество пари. Сандърс е абсолютно прав. Напълно съм съгласен - абсурдно е да имаме толкова пари в политиката"

Клуни казва, че Хилари не е разбирана правилно, защото събираните за нея дарения чрез супер-комитетите няма да отидат само за президентската й кампания, но и за изборите за Конгрес, както и за кампании за отмяна на супер-комитетите.

Така или иначе, даренията в президентските избори, направени от корпорации и богаташи за всички кандидати, тази година ще поставят рекорд. До момента за 2300 съществуващи супер-комитети са дарени 607 млн. долара, а разгарът на кампанията през есента тепърва предстои. Който и да стане президент, победата му може да бъде вгорчена от подозрения, че обслужва корпоративни интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калфин за президентската напревара: Има по-добри кандидати от мен
Калфин за президентската напревара: Има по-добри кандидати от мен
БСП подписа споразумение за сътрудничество с партия Справедлива Русия
БСП подписа споразумение за сътрудничество с партия "Справедлива Русия"