Турската лира се срива под натиска на долара. Политическите спорове между Вашингтон и Анкара удариха сериозно турската валута.

© БТА

В Туитър американският президент Доналд Тръмп обяви, че удвоява митата за внос на стомана и алуминий от Турция и подчерта, че отношенията между двете държави в момента са много лоши. От своя страна Реджеп Ердоган призова хората да продават злато и долари и да купуват турски лири. Според него, този опит за икономически натиск срещу Анкара, е неоснователен.

Спадът на стойността на лирата доведе и до недостиг на банкноти. Десетки обменни бюра за валута в Истанбул бяха принудени да затворят, тъй като лирите свършиха. Онези, които останаха отворени, обменят само до 100 долара. Само за няколко часа доларът от около 5.50 турски лири достигна курс 6.50 турски лири. Подобно нещо отдавна не се е случвало в Турция.


Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Ако криете долари, еврo и злато под възглавниците си - сега е моментът да ги обмените за лири. Това е битка, която засяга цялата ни държава. Това ще бъде отговорът на турските граждани срещу тези, които се опитват да водят търговска война с нас.
​Ердоган призова за спокойствие на фона на срива на турската лира

​Ердоган призова за спокойствие на фона на срива на турската лира

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за спокойствие на фона на срива на турската лира и поиска от турците да обменят чуждестранната си валу...