НОВИНИ

Долната камара на Американския конгрес започна работа

Камарата на представителите в американския Конгрес, доминирана от демократите, одобри проектобюджет, който да позволи възобновяване на работата на правителството. В него обаче не са заложени пари за изграждането на стената по границата с Мексико - както настояваше президентът Доналд Тръмп. От Сената, в който мнозинство имат републиканците, вече заявиха, че няма да подкрепят документа.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:34, 04.01.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Това беше едно от първите на решения, одобрено от новата Камара на представителите, за председател на която беше избрана Нанси Пелоси. Вотът, в две части, на практика даде зелена светлина на два документа.

Първият предвижда временно финансиране на министерството на вътрешната сигурност до 8 февруари.

Вторият осигурява финансиране на редица министерства, включително на земеделието и на вътрешните работи, до края на септември. Гласуването беше по партийна линия, имаше символично значение и показва колко тежка ще бъде битката между Конгреса и Белия дом, коментират анализатори. Те обаче допълват, че действията на Долната камара едва ли ще намерят изход от задънената улица, довела до частично спиране на работа от федералното правителство.

;

Причината е отказът на демократите да отделят 5 млрд. долара за строежа на стената по границата с Мексико. Условие, което президентът Тръмп постави, за да се сложи край на проблема с работата на правителството. Дори и Сенатът да даде ход на предложението, което е малко вероятно, се очаква Тръмп да наложи вето на документа. Мигрантите на границата между САЩ и Мексико наблюдават работата на Конгреса, но са категорични, че нищо няма да ги спре.

Джонатан Мартинес, мигрант от Салвадор: Ние сме от Централна Америка, борци сме и сме силни. По един или друг начин ще минем! И няма значение дали има стена, или нещо друго. Хората преминават - въпреки станата, въпреки бодливата тел.

За днес е планирана среща между президента Тръмп и лидерите на двете Камари в опит да намерят изход от ситуацията, но тя изглежда патова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири устройства за винетки вече са инсталирани на Дунав мост при Русе
Четири устройства за винетки вече са инсталирани на "Дунав мост" при Русе
Тропическата буря Пабук бушува в Тайланд
Тропическата буря Пабук бушува в Тайланд