НОВИНИ

Долната камара на италианския парламент гласува вот на доверие на новия кабинет

След Сената вчера, долната камара на италианския парламент днес също гласува вот на доверие на новото популистко правителство, предадоха световните агенции.

долната камара италианския парламент гласува вот доверие новия кабинет
bnt avatar logo
от БНТ
21:26, 06.06.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Кабинетът на премиера Джузепе Конте получи при гласуването в Камарата на депутатите 350 гласа "за" при 236 "против" и 35 "въздържал се".

Популистката коалиция, която включва антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", има в долната камара на парламента по-комфортно мнозинство, отколкото в горната.

Днешното гласуване бе последното препятствие пред новото италианско правителство, което встъпи в длъжност в петък - три месеца след парламентарните избори на 4 март, които не излъчиха ясен победител и поставиха в страната в политическа безизходица, отбелязва ДПА.

Първото пътуване на новия италиански премиер в чужбина ще е до Канада за участие в срещата на върха на Г-7 в петък и събота.

"Първото нещо за Италия ще бъде да стане позната, а второто - да накара да я уважават", заяви днес Конте, цитиран от Франс прес.

Като водещи приоритети на новото италианско правителство той посочи слагането на край на нелегалната имиграция, рестартирането на отношенията с европейските партньори и засилването на връзките с Русия, посочва ДПА.

Франс прес отбелязва, че това е първият популистки кабинет в някоя от държавите основатели на Европейския съюз.

53-годишният Конте, който доскоро бе непознат за широката общественост, е преподавател по право.

Новото италианско правителство си е поставило за цел да намали огромния държавен дълг, втори по дял от БВП в ЕС след този на Гърция, но без мерки за икономии. То планира едновременно да намали данъците и да увеличи социалните помощи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличава се броят на жертвите на вулкана в Гватемала
Увеличава се броят на жертвите на вулкана в Гватемала
Жените ще са мнозинство в новото испанско  правителство
Жените ще са мнозинство в новото испанско правителство