НОВИНИ

Домашен арест за обвинените в убийството на Тодор

Мярка домашен арест постанови тази вечер Врачанският окръжен съд за двамата братя Иван и Десислав Дамянови, обвинени, че са отговорни за смъртта на 18-годишния ученик Тодор Йорданов. Решението на магистратите бе посрещнато с вълна от недоволство от хората, събрали се пред съдебната палата, които очакваха братята да останат в ареста.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов И. Минковска, И. Красимиров
21:28, 15.01.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

След като съдебният състав обяви своето решение за домашен арест, единият от обвиняемите пожела да разкаже пред медиите своята версия за инцидента. Той твърди, че Тодор е нападнал с метален бокс него и брат му. Десислав заяви, че с брат си Иван не са побойници.

Десислав Дамянов, обвиняем: Когато седеше до нас и той припадна, аз съм се опитвал да му помогна, да му извадя езика. То има много свидетели и всичките говорят противното- ние не сме го удряли. Искам да изкажа съболезнования на близките му и друго какво да кажа - съжаляваме, беше просто нелеп случай.

Говорителят на Окръжния съд Снежана Наумова обяви предварителното мнение на съдебните медици, извършили аутопсия на убитото момче. Според тях по тялото му има само рани, които се квалифицират като лека телесна повреда и не могат да доведат до смърт. Това е и едно от основанията за по-леката мярка.

Снежана Наумова, говорител на Окръжен съд-Враца: Няма опасност лицата да се укрият, тъй като те са с постоянен адрес, известна самоличност, имат бизнес, семейства, а опасността да извършат други престъпления се извежда презумптивно от обвинението, което се поддържа срещу тях.

От съда изразиха несъгласие с обществения и медиен натиск,който според тях се оказвал върху магистратите.

Снежана Наумова, говорител на Окръжен съд-Враца: Визирам медии, при това централни, които предварително обявиха какво е престъплението, кой го е извършил, като знаете, че такова право има единствено съдът и то с присъди, влезли в законна сила.

Хората пред съда посрещнаха с гняв решението за домашен арест.

Определението на врачанските магистрати подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативния съд в София. Все още се чака и съдебно-медицинската експертиза, която ще покаже каква е причината за смъртта на 18-годишния ученик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акт за административно нарушение на заподозрения в стрелба срещу деца
Акт за административно нарушение на заподозрения в стрелба срещу деца
Протест в подкрепа на Тодор и в Русе
Протест в подкрепа на Тодор и в Русе