Сряда е пазарен ден за благоевградчани. Обикновено пазарът се изпълва с клиенти след 8 часа сутринта, но най-ранобудните и нетърпеливи търговци пристигат още рано призори и започват да подреждат своята продукция с разнообразна стока. Какво най-много се търси през този сезон в Благоевград провериха репортерът Десислава Малинова и операторът Феодор Сургов.

Благово, Монтана

На масите на пазара в Благоевград производители от региона са изложили тикви, зеле, мед, сушени плодове и зеленчуци. Домашно приготвената лютеница е сред най-търсената стока. Цената на бурканчето е 4 лв. Маргарита Руповска дори се похвали, че голяма част от продукцията и е заминала за чужбина.

Маргарита Руповска, село Четирци, област Кюстендил:
„И във Франция, и в Италия, и в Испания. Навсякъде я взимат, защото такава лютеница няма там. Ето аз сега съм оставила за децата си 40 бурканчета."

Хората идват на пазара, за да си купят и домашно сладко от диви ягоди, бели череши, както и желе от дива малина, казват тук. Производителите привличат клиентите основно с домашно производство.

Мая Грозданова, село Рилци:
„Това са пенджур, който го правим с печени чушки, с печени домати. Както си го правим за вкъщи, за нас, така го правим и за пазара. И хората затова го предпочитат, защото нямаме нищо в тях сложено, нито е пресичано, нито има консервант - чиста продукция.”

Стоката се търси, защото голяма част от нея е екологична и отгледана високо в планинските села в региона. Производители казват, че там и почвата и въздухът са по-чисти, а продукцията по-вкусна. Затова и много от жителите на Благоевград всяка сряда и събота не пропускат да се разходят до сергиите на пазара на открито.