НОВИНИ

Домовете за бездомни хора в София са препълнени

Центровете за бездомни в страната са препълнени. Все повече хора търсят подслон в София. По 120 души всеки ден получават топла закуска и вечеря, и право да пренощуват. За хората без дом са разкрити 235 обществени трапезарии в страната, а синоптиците прогнозират, че температурите в следващите дни ще продължат да падат.

Александър Марков
от Александър Марков
20:33, 22.12.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В 18 ч. Центърът за кризисно настаняване на бездомни хора в столичния квартал "Захарна фабрика" отваря врати.

Драгослава Лунджова, директор на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора - кв. "Захарна фабрика", София: Всеки получава подслон, има възможност да се изкъпе и топла вечеря. Мога да Ви покажа, заповядайте. - Какво се осигурява на хората като услуги и като вечеря? - Всяка вечер има задължително топла супа, като понякога на специални празници по специални поводи осигуряваме и официални вечери, както ще бъде, предполагам, на празниците тази година.

В 19 ч. в Центъра хора влизат и излизат. В коридорите кънти подрънкването на лъжиците - десетки бездомни засищат глада си.

Баба Вили е тук за поредна нощ.

Вили: - Всеки ден идвам, защото ходя по болниците. - За Коледа какво си пожелаваш? - Искам да си пожелая някъде една стая да ми дадат на спокойствие.

Един по един, обаче, хората с постоянен адрес извън София ще бъдат предадени на социалните служби в родните им градове. Затова за Коледа в Центъра всички си пожелават едно:

Мими: Една стаичка поне Господ да ми даде една стаичка поне, ето и Вилето каза - една стаичка да имаме, да си живеем спокойно.

Не всички, обаче, търсят подслон. Ралица и Иван са без дом от 1 месец и сега "гъбката" в Докторската градинка, от която излиза топлина, е новият им дом. През вечер.

Иван: - Възможно ли е изобщо да се спи тук? - Ами е, под гъбата тука, двамата. Един оттук, един оттук и така прекарваме нощта. - Се топлите. - Да.

Ралица: Това се увеличава с всеки ден. Постоянно. Хората, които... бедстват хората. - Бедстват хората? - Бедстват. - Защото е беднотия, хората нямат пари, нямат какво да ядат и бъркат по кофите.

В София всеки, останал без дом, който има нужда от помощ, може да получи такава в пет центъра за бездомни хора. Центровете са в "Захарна фабрика", "Люлин" и "Красна поляна".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главен инспектор Калин Литов е Полицай на годината
Главен инспектор Калин Литов е "Полицай на годината"
Историята на талантливия балетист Калоян Бояджиев
Историята на талантливия балетист Калоян Бояджиев