НОВИНИ

Домовете за бездомни във Враца се препълниха в студа

В навечерието на очакваните арктически студове центърът за временно настаняване във Враца се напълни с бездомници. От Общината съобщиха, че е подготвено и допълнително помещение, където може да се приютят още нуждаещи се от подслон. Персоналът обаче се тревожи, че определената издръжка едва ли ще стигне.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
19:30, 05.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Центърът се намира в закрито училище в квартал "Дъбника", защото четвъртата година вече не може да се намери по-подходяща сграда. Огромните стаи едва се топлят от печки на дърва, част от стъклата са потрошени, не достига спално бельо. Приютът е на ръба на оцеляването, защото част от обитателите са извън регламента за временно настаняване до три месеца. Като Веселин Димитров, който е жертва на имотна измама и след удар останал в инвалидна количка.

Веселин Димитров, инвалид
"От 3 години чакам, но социалните не ме пращат къде искам, а ме пращат в старчески домове, където кой с отрязани крака, кой на едно место, аз искам да ходя и си бягам."
Красимир Иванов, бездомник
"Дали сме документи за настаняване в старчески дом, но места ли няма, по тяхно усмотрение ли ни бавят?!"

Според управителя на приюта в момента тук има трима души на легло, чието място е в специализирани домове или хосписи. Но социалните служби не вземат необходимите мерки.

Пламен Тошев, управител на приюта
"Много са им тромави процедурите. Имам жена, която чака 12 месеца и сигурно ще чака още 12 за настаняване в старчески дом."

Бездомниците се оплакаха от качеството на храната и от недостатъчния персонал, който се състои от медицинска сестра и общ работник на 4 часа. От управата на приюта пък казаха, че има нужда от спешен ремонт и изграждане на инвалидни подходи, тъй като се налага да носят на ръце по два ежата трудноподвижните хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В края на април доставят двата нови реактора за АЕЦ Белене
В края на април доставят двата нови реактора за АЕЦ "Белене"
20 см сняг и силен вятър се очакват в област Видин
20 см сняг и силен вятър се очакват в област Видин