НОВИНИ

Ремонтират къщата на Христо Смирненски

Къщата на поета Христо Смирненски, която беше в окаяно състояние, след една година отново ще отвори врати. Преди няколко дни ръководството на Националния литературен музей внесе реставрационния проект за одобрение. За щастие къщата, която семейството на поета обитава до последните му дни, няма конструктивни проблеми.

Айше Сали
от Айше Сали
10:38, 02.05.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Празни стаи и олющени стени. От дома на Христо Смирненски, където някога посетителите се редят на опашка, днес са останали само няколко забравени стиха.

Соня Кирицова, главен уредник: "В тази къща поетът създава едни от най-прочувствените си стихотворения като "Цветарка", "Рашел", "Соня".
;

Къщата на семейство Измирлиеви на ул. "Овчо поле" започва да се руши след 1989 г. През 2004 г. вече е опасна за обитаване. Затова от Министерството на културата решават да я затворят за посетители, а експозицията отива във фондохранилище. Трябва да минат още 10 години, докато съдбата на къщата се промени. Така през 2014 г. се сдобива с нов покрив, а до месец трябва да започне и реставрацията ѝ.

Оригиналните мебели от кабинета на Христо Смирненски с малкия му кабинет ще бъдат върнати. ще бъде възстановена и кухнята, където бащата-сладкар е приготвял своите изделия. Ще бъде представено битието на семейството.

Къщата няма конструктивни проблеми. Проектът е изготвен и се надяват година по-късно да отвори врати. Реставрация и адаптация за достъп на инвалиди. експозицията ще бъде върната в къщата и възстановяване на залата експозиции. От 2014 г. къщата е с нов покрив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненски район остава без Спешна помощ
Варненски район остава без Спешна помощ
В Северна Корея забраниха сватбите и погребенията
В Северна Корея забраниха сватбите и погребенията