НОВИНИ

Доналд Тръмп е с германски корени

След Айова и Ню Хемпшир републиканската надпревара за президентска номинация се премести в Южна Каролина, където гласуването ще бъде на 20 февруари. Най-атрактивният кандидат - Доналд Тръмп триумфира на последното гласуване в Ню Хемпшир, но на дебата за Южна Каролина беше освиркван. Милиардерът непрекъснато е във фокуса на общественото внимание, а поредният любопитен факт от неговия живот е разкритието, че има германски корени.

Фани Аронова
от Фани Аронова
12:03, 14.02.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

За тази подробност от потеклото на американския милиардер разказва режисьорката Симоне Вендел. Случайно или не нейният документален филм "Кралете от Калщат" излиза по време на предизборната кампания, в която Тръмп се състезава за Белия дом.


Градчето Калщат в германската провинция Райнланд-Пфалц се гордее със своето вино и с местен деликатес - пълнено свинско шкембе. Някои негови жители знаят, че се родеят с един от най-богатите хора в света. Те се надяват, че някой ден Доналд Тръмп ще дойде да види откъде произлиза родът му по бащина линия.

Бернд Вайсенборн, далечен братовчед на Тръмп: Отдавна го каним да дойде, но той още не го е направил. Сигурен съм, че целият град ще излезе да го види, ако дойде като президент. Би било чудесно.

Дядото на Тръмп Фридрих заминава отвъд океана в края на 19 век. Отива в Ню Йорк, а после е запален от прочутата златна треска по река Клондайк. Режисьорката Симоне Вендел, която също е родом от Калщат, се опитва да свърже света на американския милиардер с градчето, което се намира на известния елзаски път на виното.

Симоне Вендел, режисьор: Братовчед му Джон твърди, че Тръмп говори малко немски и може да каже думите "саумаген" - пълнено шкембе и "вайнщрасе" - път на виното. Джон му е разказвал за Калщат, но това явно не заема важно място в света на Доналд Тръмп.

Симоне Вендел смята, че не случайно винарското градче е дало на света известни хора.

Симоне Вендел, режисьор: Хората от Калщат имат прякор - диалектна дума, която означава нещо като "кресливи фукльовци". Пресата свързва това с Тръмп.

И друг виден американец, произлиза от Калщат - кралят на кетчупа Хенри Джон Хайнц.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барак Обама няма да е с Мишел на Свети Валентин
Барак Обама няма да е с Мишел на Свети Валентин
Софиянци с нови фактури за парното от утре
Софиянци с нови фактури за парното от утре