НОВИНИ

Доналд Тръмп - една година “огън и ярост”

На 20 януари 2017 година Доналд Тръмп се закле като президент на Съединените щати и противно на очакванията на мнозина доказа, че поведението му като президент няма да се различава много от това по време на кампанията – непредсказуемо, провокативно и поляризиращо. Една година по-късно поглеждаме към най-големите предизвикателства пред администрацията му в началото на 2018-а, скандалите, изпълнените и забравените обещания и хоризонта пред 45-ия президент на САЩ.

Александър Детев
от Александър Детев
08:39, 23.01.2018
7855
Чете се за: 04:09 мин.
Истории
доналд тръмп една година огън ярост

Първите 365 дни на президента Тръмп бяха изпълнени с противопоставяния и напрежение. Освен като първия лидер на САЩ, който никога не е заемал държавен пост, 45-ият обитател на Белия дом ще бъде запомнен и с това, че за отрицателно време успя да си създаде множество врагове – както вътре в страната, така и на международно ниво.

Имигрантите

“Защо приемаме всички тези хора от мизерни държави (омекотен превод – б.а.)?”, попита Тръмп, визирайки Хаити, Ел Салвадор и държавите в Африка, миналата седмица на среща на затворени врати, на която е обсъждал новото имиграционно законодателство с представители на републиканци и демократи,

“Трябват ни повече хора от държави като Норвегия (чието население е почти изцяло бяло – б.а.)”. Белият дом отрича президента да е изричал такива думи, но присъствали на срещата го потвърдиха. Това отприщи нови сериозни обвинения, че президентът е расист, само няколко дена преди официалното отбелязване на деня на Мартин Лутър Кинг– 15 януари. Когато журналисти му потърсиха сметка за изказването, Тръмп в типичен негов стил отговори:

“Аз съм най-малко расист от всички хора, които някога сте интервюирали”. Случката допълнително наля масло в огъня по темата за имиграцията, която е в центъра на политиката и обещанията на президента още от кампанията. Стената с Мексико не е построена, не е ясно, дори и да бъде, кой ще плати за нея, но пък забраната за влизане в САЩ на жителите на осем страни, шест от които с основно мюсюлманско население, е факт.

Третият указ по въпроса, който президентът издаде, беше финално разрешен от Върховния съд на САЩ през декември, въпреки заведените дела и отпора на юристи. Политиката му към нелегалните имигранти, за каквито в САЩ се смятат над 10 милиона души, му създаде и сериозни врагове сред кметовете на големите градове, известни като “градове-убежища”. С указ той се опита да спре финансирането на тези мегаполиси, ако не сътрудничат на федералните миграционни власти при депортацията на определените като приоритетни за експулсиране от страната.

Сложен казус се получи и с програмата “DACA” в защита на т.нар. “мечтатели” – чужденци, пристигнали в САЩ като деца, които искат да продължат да учат или работят в страната. “DACA” им осигуряваше защита от депортиране в рамките на две години, докато уредят статута си. Тръмп отмени програмата през септември, а Конгресът до днес не е гласувал законодателство, което да замени “DACA”. По тази причина демократите отказаха да подкрепят новия федерален бюджет, което от своя страна доведе до парализа (shutdown) на работата на голяма част от държавната администрация и изпрати служителите в неплатен отпуск за три дни. В понеделник републиканци и демократи все пак се разбраха да оставят администрацията да работи.

“Ракетният човек”

Външната политика на Тръмп също му създаде доста недоброжелатели. Оттеглянето от Парижкото споразумение за климата беше прието остро от множество световни лидери, начело с новия президент на Франция Еманюел Макрон, а желанието на администрацията на Тръмп за налагане на нови санкции върху Иран заплашва запазването на ядрената сделка с близкоизточната страна, която беше подписана през 2015-а година от петте страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия.

С никоя държава обаче напрежението не достига такива заплашителни размери, както това със Северна Корея. Серията от изстреляни ракети и ядрени тестове на режима в Пхенян, последвани от емоционалните реакции на Тръмп, който освен, че нарече Ким Чен Ун “малкия ракетен човек” (по известната песен на Елтън Джон), заплаши Северна Корея с “пълно унищожение” в случай на атака от трибуната на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Егото на двамата лидери и острите реплики, които неведнъж си размениха задочно през годината, изправи на нокти целия свят. В последните дни американският президент дори нападна Кремъл, че не изпълняват наложените на Северна Корея санкции и “не ни помагат”. Въпреки изострените отношения между Пхенян и Вашингтон обаче, Южна и Северна Корея постигнаха сериозен напредък в преговорите за мир. Двете държави се договориха, че ще излязат под общ флаг на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг следващия месец.

Медиите

Макар сериозни външно- и вътрешнополитически проблеми да са на дневен ред за Белия дом, и в началото на новата година президентът Тръмп не пропусна да нападне един от основните си “врагове” – водещите медии. На 17 януари в Twitter президентът обяви “дългоочакваните награди за фалшиви новини”, качени на сайта на републиканците. Лауреатите включват водещи издания като New York Times, Washington Post и Time и телевизионните канали CNN и ABC News.



Интересно е, че сред наградените не е и Wall Street Journal, който публикува обширен материал за това как през 2016-а, седмици преди президентските избори, адвокатът на Тръмп Майкъл Коен е подписал споразумение за 130 хиляди с порнозвездата Стефани Клифърд, известна като Сторми Даниелс. Според изданието, Клифърд и Тръмп са имали връзка през 2006-а година, едва година след като милиардерът е сключил брак със съпругата си Мелания. От Белия дом отричат това, в обръщение до медиите Клифърд също опроверга информацията, макар нейни колеги и познати да я потвърждават.

;

“Огън и ярост”

Не само публикациите на Wall Street Journal засегнаха Тръмп. Книгата “Огън и ярост: Белия дом на Тръмп отвътре” на Майкъл Улф разказва фрапиращи истории от администрацията на новия президент, които авторът твърди, че е събрал посредством над 200 интервюта с приближени на Тръмп. Книгата включва пасажи относно това, как никой в екипа на Тръмп не е очаквал той да надделее над Хилари Клинтън и да спечели изборите, разкрития, че почти всички приближени на президента се съмняват в неговата ментална стабилност и капацитет да заема длъжността. Авторът твърди, че е провел най-много разговори със Стив Банън, бившия главен стратег в администрацията на президента и може би най-доверения човек на Тръмп преди да се оттегли от поста си през август. Според Улф, Банън остро е критикувал връзките на кампанията на Тръмп с Русия и ги е определял като “предателски” и “непатриотични”. Светлините на прожекторите се насочиха към книгата след като екипът на президента и конкретно адвокатът му се опитаха да спрат нейното издаване.

Когато шоубизнесът срещне политиката

Изборът на Тръмп за президент наистина е без аналог в история по няколко причини. В деня на инаугурацията, той стана най-възрастният и най-богатият човек в историята, встъпил в длъжност като държавен глава на САЩ. Аутсайдер за Вашингтон, Тръмп сякаш промени изцяло политическата парадигма и разбиранията за това какви качества и биография трябва да притежава американският държавен глава. Президент Опра Уинфри и президент Дуейн “Скалата” Джонсън биха ни се стрували налудничави идеи преди години, но днес се чуват все по-често и сякаш не изненадват никого. Самият Тръмп произлиза от една висока класа богати хора в родния му Ню Йорк, но точно обитаващите естествения му хабитат се оказват едни от най-гласните му противници.

През ноември над 400 милионери и милиардери се обявиха против плана за намаляване на данъците, а през цялата си първа година президентът е подложен на критиката и влиза в открити конфликти както с влиятелни бизнесмени, така и с известни актьори, музиканти, комици и журналисти. За една година огънят и яростта се превърнаха в неделима част от политическия дискурс, когато в него участва новият държавен глава на САЩ. Предстоят още три.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров отпадна от Australian Open
Григор Димитров отпадна от Australian Open
Как да се разреши проблемът с издирваните бегълци от правосъдието?
Как да се разреши проблемът с издирваните бегълци от правосъдието?