НОВИНИ

Доналд Тръмп: ЕС вреди на търговията колкото Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп сравни днес търговските практики на Европейския съюз с тези на Китай в интервю за телевизия „Фокс нюз“, цитирано от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
18:22, 01.07.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
По света
доналд тръмп вреди търговията китай

„Имаме търговски дефицит с ЕС, освен това харчим много пари за НАТО, за да ги защитаваме“, допълни Тръмп. „Те ни пращат мерцедеси, а ние не можем да им пращаме колите си“, каза още той.

Тръмп обърна внимание и на това как ЕС защитава селскостопанската си продукция и фермерите си.

"Ние не защитаваме нашите, а те защитават своите," каза американският президент.

Той също така заяви, че Вашингтон планира да въведе ограничения спрямо компаниите от ЕС, които нарушават американските санкции срещу Иран, като правят бизнес с Техеран.

През май Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение на Иран, по силата на което през 2015 година бяха отменени повечето западни санкции срещу Техеран. Той обеща да върне не само старите санкции, но и да въведе нови.

В днешното интервю Тръмп обвини Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че манипулира световния петролен пазар и предупреди картела да престане да го прави.

Той посочи също така, че се стреми да бъдат въведени световни мерки за защита на иновациите и интелектуалните права, като отбеляза, че не желае да се съсредоточава по този въпрос конкретно върху Китай.

Тръмп се въздържа тази седмица от въвеждане на мерки срещу Китай, включително предложение за ограничаване на китайските инвестиции в американски компании, за да бъдат защитени американските технологии.

В интервюто американският президент заяви още, че севернокорейците са "много сериозни" в ядрените преговори.

Тръмп отново посочи, че според него Ким Чен-ун иска да постигне ядрено споразумение със Съединените щати. "Мисля, че искат да го направят. Имаме добра алхимия", допълни държавният глава на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима турски граждани загинаха при катастрофа на АМ „Тракия“
Четирима турски граждани загинаха при катастрофа на АМ „Тракия“
Влизат в сила новите цени на тока, парното, топлата вода и природния газ
Влизат в сила новите цени на тока, парното, топлата вода и природния газ