НОВИНИ

Доналд Тръмп губи битката със съда

Ново поражение за американския президент Доналд Тръмп в битката му със съдилищата. Федерален апелативен съд отказа да възстанови заповедта на държавния глава, която ограничава достъпа до Съединените щати за бежанци и граждани на седем близкоизточни и африкански държави. Тръмп от своя страна заяви, че ще доведе битката докрай. Окончателният изход на делото вероятно ще бъде определен от Върховния съд.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
11:30, 10.02.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Единодушното решение на съдебния състав в Сан Франциско временно спира изпълнението на указа на президента Доналд Тръмп за имиграцията. Това означава, че гражданите на всички държави от забранителния списък ще могат свободно да пристигат на територията на Съединените щати. Това ще остане така, докато по-долната инстанция се произнесе по жалбите на щатите Вашингтон и Минесота.

Главния прокурор на щата Вашингтон Боб Фъргюсън отправи остри критики към президентската администрация и антиимиграционната политика на Тръмп.

Боб Фъргюсън, главен прокурор на щата Вашингтон: "Когато едно постановление е прието по този начин - с малко мисъл, малко планиране и малък надзор - то създава хаос в цялата страна, който има реално отражение върху живота на обикновените хора у нас и в чужбина. Зад всички тези съдебни процедури и конституционни разпоредби е животът на нормалните хора и бъдещето на нашата страна".

Американският президент отговори на критиките в профила си в Туитър в типично свой стил.

"Ще се видим в съда, сигурността на нацията ни е заложена на карта".

Според Белия дом временната забрана цели недопускане в Съединените щати на бойци от екстремистки групировки като „Ислямска държава", под прикритието, че са имигранти. Противниците на строгите мерки обаче мислят по друг начин. Според тях разпорежданията на президента нарушават конституционното право за свободно пътуване и вредят на бизнеса и образованието.

Указът на Тръмп от 27 януари забрани за 90 дни граждани на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да влизат в САЩ и спря за 120 дни приемането на бежанци, а за сирийски бежанци забраната е безсрочна.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добро е състоянието на тунелите през Искърското дефиле
Добро е състоянието на тунелите през Искърското дефиле
Трима русенски художници представят изложба „Театърът е любов”
Трима русенски художници представят изложба „Театърът е любов”