Темата за санкциите усложни срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Пхенян е поискал цялостното им премахване, но Вашингтон не е склонен на подобна стъпка. Втората среща между лидерите на двете страни приключи значително по-рано от планираното, но въпреки това уверенията и на двете страни са, че са се разделили приятелски.

Има моменти, в които просто трябва да си тръгнеш - и този беше един от тях - това каза американският президент Доналд Тръмп по време на пресконференцията след края на поредицата от срещи с лидера на Северна Корея.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Основно те поискаха да паднат всички санкции, а ние не можем да направим това. Имаха желание да разоръжат голяма част от ядрения арсенал, който ние поискахме. Но в замяна на това нямаше как да се вдигне целият пакет рестрикции. Така че - продължаваме да работим и ще видим какво ще стане. Но трябваше да си тръгнем."

Тръмп добави, че е получил от Ким уверения, че Северна Корея няма да възобнови ядрените си опити и ракетните изпитания. Срещата във Виетнам приключи значително по-рано от предвиденото, защото на практика не беше подписан никакъв документ. Програмата включваше ратификация и приятелски обяд на двете делегации.

Малко след срещата на 4 очи между Ким Чен-ун и Тръмп се появи информация, че предстои подписването на Ханойска декларация и че двете страни са се разбрали по-най-малко три от точките в заложения дневен ред. Освен това се оказа, че Пхенян и Вашингтон имат различни разбирания за понятието "ядрено разоръжаване".

Няма планове за трета среща, но се разделихме приятелски, каза Тръмп. Според критиците, форумът в Ханой е провал за американския държавен глава в чужбина, в момента, в който и проблемите у дома не са малко след изслушването на бившият му адвокат Майкъл Коен, който нарече президента "расист, измамник и лъжец".

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще подпишат документ, наречен Ханойска декларация

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще подпишат документ, наречен Ханойска декларация

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че не би участвал във втора среща на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп, ако не е склонен да изпълни обе...