НОВИНИ

Доналд Тръмп и Владимир Путин проведоха „делови и конструктивен“ разговор

Почти час и половина е продължил телефонният разговор между руския президент Владимир Путин и американския му колега - Доналд Тръмп. И двете страни определиха диалога като „делови и конструктивен“. Москва подчерта, че инициативата е била на Вашингтон.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:57, 04.05.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Срещата със словашкия премиер Петер Пелегрини се оказа възможност за президента Доналд Тръмп да разкаже за телефонния разговор с руския си колега.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Имах много хубав разговор с президента Путин. Говорихме за много неща, вероятно повече от час. Венецуела беше една от темите.

Тръмп е подчертал, че САЩ „застават на страната“ на венецуелците. А според Путин само те ще определят бъдещето си, и каквато и да било намеса би подкопала възможността за политическо регулиране на кризата.

;

Ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и ново ядрено споразумение между САЩ, Русия и Китай, или разширяване на съществуващия руско-американски стратегически договор - са били другите теми в разговора.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Говорихме и за ядреното споразумение. Ние правим по-малко, те също. Говорихме за вероятността да се отървем от част от огромната огнева мощ, която имаме сега. Както и за възможността за сделка с участието на три, а не на две страни. Да се включи и Китай.

Ситуацията след изборите в Украйна и двустранните отношения също са били част от акцентите в разговора между двамата лидери.

;

За кратко е коментиран и докладът на спецпрокурора Робърт Мълър за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ от 2016 година.

Малко след разговора между Путин и Тръмп на сайта на Кремъл се появи информация за него. В него се посочва, че с били обсъдени двустранните отношения с акцент върху икономическото сътрудничество и е потвърдена общата нагласа за активизиране на диалога в различни области, включително по въпросите на стратегическата стабилност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея извършила успешен оръжеен тест
Северна Корея извършила успешен оръжеен тест
Мадуро към армията: Бъдете готови да защитите страната от САЩ
Мадуро към армията: Бъдете готови да защитите страната от САЩ