Вотът в така наречените "колебаещи се щати" осигури победата на кандидата на републиканците Доналд Тръмп. В телефонен разговор с опонента си, Хилари Клинтън призна своето поражение.

Доналд Тръмп беше избран за 45-я президент на Съединените щати. Ожесточената битка за Белия дом продължи до последния момент. Вотът в така наречените "колебаещи се щати" осигури победата на кандидата на републиканците. В телефонен разговор с опонента си Хилари Клинтън призна поражението си. Тя спечели 218 гласа в избирателната колегия.

Смятаният за аутсайдер в предизборната надпревара републиканец, новакът в политиката, влиза в Белия дом с подкрепата на близо 289 гласа в избирателната колегия. Той спечели в щати, които демократите не предполагаха, че ще изгубят.

Проф. Асен Асенов: Милиардер спечели доверието на милиони

Проф. Асен Асенов: Милиардер спечели доверието на милиони

Според преподавателят от Американския университет във Вашингтон проф. Асен Асенов, Доналд Тръмп е успял да спечели доверието на милиони американци, ко...

В победната си реч Доналд Тръмп обеща да обедини нацията.

ДОНАЛД ТРЪМП, избран за президент на САЩ: Време е да превържем раните на разделението. Време е да се съберем като единен народ. Обещавам на всеки гражданин на нашата земя, че ще бъда президент на всички американци.

Тръмп обеща икономически растеж, да реши проблема с безработицата, да обнови инфраструктурата. Новоизбраният президент увери, че оттук нататък никоя мечта не е прекалено голяма за него и за американския народ. Доналд Тръмп отправи и призив към целия свят.

ДОНАЛД ТРЪМП, избран за президент на САЩ: Искам да кажа на света, че американският интерес винаги ще е на първо място.
​От нашите пратеници: Всички в щата Ню Йорк са изненадани от изборите

​От нашите пратеници: Всички в щата Ню Йорк са изненадани от изборите

Всички в щата Ню Йорк са изненадани от изборите, Ню Йорк официално подкрепя Хилари. В щаба на бившата първа дама са много разочаровани, вървяха с надп...

Шок и сълзи в щаба на Хилари. Привържениците й се разотидоха в очакване какво ще им каже по-късно бившата първа дама на Съединените щати.

Джон Подеста, председател на изборния щаб на Хилари Клинтън: Ще ви кажем повече утре. Искам да знаете, искам всеки човек в тази зала и в цялата страна, който подкрепя Хилари да знае, че вашите гласове, вашият ентусиазъм, значат толкова много за нея и за екипа ни, за всички. Гордеем се с вас ... Много сме горди и с нея. Тя направи много и все още не е приключила!

Победата на Доналд Тръмп слага край на 8-годишното управление на демократа Барак Обама.

Резултатите по щати

Тръмп победи Клинтън, като събра повече гласове и в народния вот, и в електоралната колегия, която избира американския президент.

В електоралната колегия Тръмп спечели 289 - или с 19 повече от необходимите за победа 270. Клинтън получи 218.

Повече избиратели са гласували са Тръмп - 47.8% или над 58 милиона избиратели. Клинтън го следва с малка разлика - 47.4% или 57 милиона.

А това е разпределението подкрепата за Тръмп и Клинтън по щати. Червените са за Тръмп, сините - за Хилари. Републиканецът спечели ключовите колебаещи се щати Флорида, Охайо и Пенсилвания, с което си осигури категорична победа.

Да бъдеш Доналд Тръмп

Да бъдеш Доналд Тръмп

Аутсайдерът на изборите, който стъпи на прага на Белия дом. За 17 месеца Тръмп преобърна модела на американските предизборни кампании. С комбинация от...

Още по темата Битката за Белия дом