НОВИНИ

Доналд Тръмп на изненадващо посещение в Мексико

Доналд Тръмп предприема изненадващ ход - посещение в Мексико. Кандидатът за президент на Републиканската партия обяви, че ще се срещне с мексиканския лидер Енрике Пеня Нието по негова покана. Веднага след това - в Аризона - Тръмп ще произнесе дългоочаквана реч, посветена на ключова тема от кампанията за Белия дом - миграцията.

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 31.08.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Досега между Тръмп и Нието имаше задочна размяна на реплики, сега двамата ще се изправят очи в очи. От самото начало Мексико е ключова дума в кампанията на Тръмп, но само с отрицателни конотации. През май 2015 Тръмп каза по адрес на мексиканските нелегални имигранти в Съединените щати:

"Те носят наркотици, престъпления, те са изнасилвачи".

Друга негова теза е, че мексиканците причиняват икономически загуби на Съединените щати.

"Мексико не само продължава да получава милиарди от лошите ни търговски споразумения, но и е силно зависимо от милиардите долари, които изпращат нелегалните мексиканци в Съединените щати."

Доналд Тръмп обеща ако бъде избран за президент, да построи стена по границата с Мексико и заплаши да спре парите, изпращани у дома от мексиканците в Съединените щати, докато Мексико не плати за стената по границата. Той се обяви и за масови депортации на нелегални имигранти.

В същото време преди няколко месеца президентът Пеня Нието сравни крайните изказвания на Тръмп със стила на Мусолини и Хитлер.

;

В този контекст, решението на Тръмп да посети Мексико е повече от дръзко и рисковано. Въпросът е дали с посещението си Тръмп ще се опита да гради мостове, а не да вдига стени. Мнозина мексиканци не очакват протегната ръка. Яростни коментари против идването му заляха социалните мрежи, а бившият президент на Мексико Висенте Фокс нарече посещението опортюнистки ход, който се надява американците да разтълкуват правилно. Пред Си Ен Ен Фокс коментира, че президентът Нието трябва да поиска извинение от Тръмп за думите му по адрес на мексиканците. По-важният въпрос за Тръмп е какви политически дивиденти може да има у дома. Това е първата му среща с чуждестранен държавен глава. Според наблюдатели визитата може да консолидира най-консервативните републиканци около кандидатурата му и да покаже, че той има качества за държавник - образ, който той се стреми да изгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна ремонтът на деретата в Аспарухово
Започна ремонтът на деретата в "Аспарухово"
Теглим повече кредити в следващите 2 години
Теглим повече кредити в следващите 2 години