НОВИНИ

​Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нанесе днес удар по ядреното споразумение с Иран от 2015 г., като заяви, че неговата администрация не може да удостовери, че Техеран го спазва, предадоха осведомителните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
21:43, 13.10.2017
Чете се за: 01:22 мин.
По света
​доналд тръмп нанесе удар ядреното споразумение иран

В обръщение от Белия дом президентът подчерта, че неговата цел е Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие. "Ние няма да продължим по път, чийто предвидим край е повече насилие, повече терор и много реална заплаха от ирански ядрен пробив", каза Тръмп. Той не каза, че САЩ се оттеглят от споразумението, целящи да попречи на Иран да разработи ядрен арсенал, но даде на Конгреса 60 дни да реши дали да възстанови санкциите срещу Иран, отменени съгласно споразумението.

В речта на Тръмп, бележеща голяма промяна в политиката на Вашингтон, се заема по-конфронтационен подход към Техеран относно неговите ядрени и ракетни програми и подкрепата му за екстремистки групи в Близкия изток, посочи Ройтерс. Според агенцията това ще повиши напрежението с Иран и ще противопостави Вашингтон на останалите подписали сделката с Иран - Великобритания, Германия, Китай, Русия и Европейския съюз.

Тръмп предупреди, че "ако не успеем да постигнем решение на въпроса в сътрудничество с Конгреса и нашите съюзници, споразумението ще бъде прекратено". По думите на американския президент иранският режим сее "смърт и хаос" по света и е "водеща страна спонсор на тероризма". Той изчете дълъг списък с провинения на Иран като завземането на американското посолство в Техеран през 1979 г. и множество атаки чрез подставени лица срещу американци и други мишени в Близкия изток. "Агресията на иранската диктатура продължава до ден-днешен", заключи Тръмп и добави, че иранският народ е "най-дълго страдащата жертва" на режима.

Президентът на САЩ обяви и налагането на допълнителни санкции на елитния ирански Корпус на пазителите на ислямската революция (Революционна гвардия) като поддръжници на тероризма. Министерството на финансите на САЩ е добавило Революционна гвардия към списъка на терористичните организации, в която са включени движенията "Хамас", Хизбула" и "Талибан", предадоха ДПА и ТАСС.

Израелският министър на разузнаването Израел Кац я окачестви като "много важна". В изявление по телевизията Кац каза: "Иран е новата Северна Корея. Виждаме накъде отиват нещата". Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изтъкна, че Тръмп "твърдо се противопостави на терористичния режим в Иран и създаде възможност да поправи това лошо споразумение, за да отблъсне агресията на Иран и да противостои на неговата престъпна подкрепа за тероризма".

Саудитска Арабия също приветства промяната в политиката на Вашингтон спрямо Техеран. В съобщение на саудитската телеграфна агенция СПА се казва, че със свалянето на санкциите Иран е получил допълнителни приходи, с които е финансирал ливанската шиитска групировка "Хизбула" и движението на хусите в Йемен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теракотената армия на безсмъртния император
Теракотената армия на безсмъртния император
В Маракеш отваря врати музей, посветен  на Ив Сен Лоран
В Маракеш отваря врати музей, посветен на Ив Сен Лоран