НОВИНИ

Доналд Тръмп настоя за по-сериозни мерки за сигурност по границата

Доналд Тръмп с компромисно предложение, с което да се сложи край на парализата във федералното правителство. Но демократите го определиха като "неприемливо".

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:45, 20.01.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Дългоочакваното специално обръщение на Доналд Тръмп започна с това, че САЩ винаги са били гостоприемни към мигрантите, но системата в момента е неработеща. За пореден път изброи защо настоява за стената и за по-сериозни мерки за сигурност по границата.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "За това съм тук, за да сложа край на този застой и да предложа на Конгреса вариант за слагането на край на частичното спиране на работата на правителството, и да решим проблема по южната граница."

След което подробно обяви какво включва плана, изработен само с помощта на републиканци, отбелязаха наблюдатели. Тръмп отново настоя за финансиране на изграждането на стената по границата с Мексико - става дума за 5 млрд. и 700 милиона долара.

;

Като в замяна обеща, че с 3 години ще удължи програмата за т.нар. мечтатели - 800 000 имигранти, влезли в страната незаконно, когато са били деца, ще бъде удължена и програмата за лицата, ползващи временна закрила. И още наемане на още 2750 гранични служители, нови 75 съдийски екипа, които да разглеждат молбите на мигрантите, както и 800 милиона долара за хуманитарна помощ.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Това е нашият план. Сигурност по границите, програмата за мечтателите и за временно пребиваващите и много други неща. Разбираем, честен, справедлив, разумен, предлагащ много компромиси."

Още преди обръщението да е станало факт, стана ясно, че демократите няма да го подкрепят. "Компилация от няколко отхвърляни преди инициативи, която от коя по неприемливи" - така коментира планът на Тръмп лидерът на демократите в Камарата на представителите - Нанси Пелоси. По всичко личи, че кризата с финансирането на федералното правителство продължава, а близо 800 хиляди служители остават без заплати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг на акушерки в България
Недостиг на акушерки в България
Предполагаемо нападение с кола-бомба в Ирландия
Предполагаемо нападение с кола-бомба в Ирландия