НОВИНИ

Доналд Тръмп: ​НАТО трябва да се фокусира върху борбата с тероризма

НАТО трябва да се фокусира върху борбата с тероризма, миграцията, заплахата от Русия и сигурността по източните си граници. Това заяви тази вечер американският президент Доналд Тръмп в дебютна реч пред среща на върха на Алианса. Той повтори призивите си за справедливо разпределение на финансовата тежест по отбраната на Пакта и изтъкна, че прагът от две на сто от БВП е необходим минимум. Белият дом специално подчерта, че Тръмп подкрепя принципа за колективна отбрана, след като ораторът пропусна да спомене член 5 от основополагация договор.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:14, 25.05.2017
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон никога няма да се откаже от борбата с тероризма. Речта бе по повод откриването на мемориал за нападенията от 11-ти септември - отломка от рухналите кули-близнаци в Ню Йорк. НАТО на бъдещето трябва да отделя голямо внимание на тероризма и имиграцията, както и на заплахите от Русия и опазването на източните и южните ни граници, изтъкна Тръмп. С тези приоритети той обоснова и нуждата от справедлив финансов принос в общата сигурност.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: 23 от 28 страни-членки все още не плащат дължимото и необходимото за тяхната отбрана. Това не е справедливо към народа и данъкоплатците на Съединените щати. Ако миналата година всички страни-членки бяха платили 2 процента от БВП, сега щяхме да имаме допълнително 119 милиарда долара за нашата колективна отбрана и за финансиране на допълнителни резерви на НАТО.

Никога не съм питал колко струва тази нова централа на Алианса, но е хубава, отбеляза още Тръмп по повод комплекса, предаден днес от белгийската държава. За мен е чест да бъда с останалите лидери на страните от Пакта, който донесе сигурност и свобода на света, допълни американският президент. Словото му е единственото, което ще произнесе в Брюксел. Най-голямата сила на НАТО е връзката между Европа и Съединените щати, коментира генералният секретар Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Видяхме силата на тази връзка след нападенията от 11-ти септември. Президент Тръмп, тези атаки удариха сърцето на вашия роден град Ню Йорк и за първи път НАТО активира член пети за нашата колективна отбрана. Един за всички, всички за един.

По повод втори паметник в новата централа- парче от Берлинската стена, Столтенберг отбеляза, че този символ на миналото, изграден да раздели Европа, да държи хората вътре, а идеите - вън, е паднал с мирни протести, народни движения като Солидарност и с действията на много смели мъже и жени в Източна Европа.

В този час е в ход работна вечеря на държавните лидери от НАТО. По-рано през деня Тръмп обядва с новия френски президент Макрон и проведе първи официални разговори с лидерите на Евросъюза. След срещата стана ясно, че има обща позиция за борбата с тероризма и кризата в Украйна, но не и по Русия, климата и търговията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Престъпна група напада жени, твърди бивш шеф на Криминална полиция
Престъпна група напада жени, твърди бивш шеф на Криминална полиция
За кърменето на обществени места
За кърменето на обществени места