Атаките към Джон Маккейн, покойният сенатор от Аризона, засилват напрежението между американския президент Доналд Тръмп и републиканците в Конгреса, пише в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

© БГНЕС

Тръмп заяви в реч в Охайо, че ако трябва да е честен, той никога не е харесвал Маккейн. Като политик по отбраната той не изпълни задачата си, заяви Тръмп. Той хвърли отговорността за войните в Ирак и Афганистан върху Маккейн, който преди седем месеца почина от рак. Маккейн е оказвал силен натиск за военни действия, които Тръмп нарича „безкрайни войни“. Освен това той не е изпълнил задачата си към "великите ветерани".

Според Тръмп той е бил и най-слабият от випуска си във Военноморската академия в Анаполис. Тръмп е улеснил погребението в Националната катедрала във Вашингтон, както е пожелал Маккейн, и не е получил благодарност за това, което било добре. Самият Тръмп намекна за това, което го е подтикнало към тези нови атаки: Маккейн бил предал "това досие", финансирано от "корумпираната Хилъри" Клинтън.

По-рано тази седмица Тръмп разпространи в Туитър съобщение, че съдебните документи са доказателство за това, че Маккейн е подхвърлил фалшивото досие на ФБР и медиите преди президентските избори през 2016 г. Той има предвид непотвърдените информации, събрани от бившия британски таен агент Кристофър Стийл, според които Москва притежава компрометиращ материал за Тръмп. Забележките Доналд Тръмп по адрес на Джон Маккейн предизвикаха възмущение сред републиканците.