Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп официално обяви номинацията на 73-годишния бивш сенатор от Индиана Дан Коутс за директор на националното разузнаване, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

© БТА

"Сигурен съм, че сенатор Дан Коутс е правилният избор. Той ясно е показал задълбочените познания и правилна преценка, които са необходими за ръководене на разузнавателната ни общност. Той ще насочва непрестанната бдителност на моята администрация към тези, които се стремят да ни навредят", се казва в изявление на Тръмп.

"Няма по-висок приоритет от гарантирането на безопасността на Америка и ще използвам всяко средство на мое разположение за постигане на това", гласи изявление на Коутс, публикувано от екипа на Тръмп.

Кандидатурата на Дан Коутс за директор на националното разузнаване трябва да бъде одобрена от Сената.

Изборът на Коутс за шеф на разузнаването на САЩ би трябвало да успокои всички, които подозират Тръмп в благосклонност към Русия, отбелязва АФП.

Дан Коутс е един от шестимата американски сенатори, които заедно с трима представители на Белия дом бяха вкарани в черен списък от Москва през 2014 г. със забрана да посещават Русия като ответна мярка на американските санкции заради окупирането на Крим. Тогава Коутс заяви, че за него е чест да бъде санкциониран от Кремъл.

Дан Коутс е бил посланик на САЩ в Германия от 2001 до 2005 г. при управлението на президента Джордж Буш младши. Бил е сенатор два мандата от 1989 до 1999 г. и отново от 3 януари 2011 до 3 януари 2017 г. В последния си мандат е бил член на сенатската комисия за разузнаването.

Длъжността директор на националното разузнаване на САЩ е учредена след атентатите от 11 септември 2001 г. Той координира дейността на 16-те американски разузнавателни агенции, сред които са ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност.