НОВИНИ

Доналд Тръмп номинира Нийл Горсъч за върховен съдия

Американският президент номинира Нийл Горсъч за вакантното място във Върховния съд на Съединените щати. Демократите реагираха остро срещу предложеният кандидат. Стотици се събраха на протест пред сградата на съда във Вашингтон. Междувременно американският сенат одобри номинацията на Джеф Сешънс за поста правосъден министър .

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
19:25, 01.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Нийл Горсъч е на 49 години и е съдия в апелативен съд в Денвър, Той трябва да попълни деветото място в състава на Върховния съд, след смъртта на съдия Анотнин Скалия, който почина през февруари миналата година.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Съдия Горсъч има невероятни юридически умения, брилянтен ум, страхотна дисциплина".

Демократите реагираха остро срещу предложения кандидат. Стотици се събраха на протест пред сградата на Върховния съд във Вашингтон. Причината е, че съдия Горсъч е извесетен с консервативните си възгледи. С неговото назначение консерваторите ще доминират в съда.

Уейд Хендерсън, президент на организация за гражданските и човешки права: "Искаме независимост на Върховния съд на Съединените щати. Тази институция трябва да е защитена от администрацията на човек, който не защитава конституционалните ни права".

Бившият претендент на демократическата партия за поста държавен глава Бърни Сандърс, заяви че съдия Горсъч трябва да обясни враждебността си към правата на жените, подкрепата на корпорациите спрямо работниците и опозицията спрямо реформите във финансовия сектор.

Върховният съд има последна дума по чувствителни въпроси като абортите и религиозните свободи. В Щатите и в други страни продължават протестите срещу президентския указ забрана на достъпа на граждани от предимно мюсюлмански страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конкурс за домашно вино в Белослав
Конкурс за домашно вино в Белослав
ЕС изрази несъгласие с наложените от Тръмп ограничения за мигрантите
ЕС изрази несъгласие с наложените от Тръмп ограничения за мигрантите