Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение. Ходът ще заобиколи съгласието на Конгреса за отпускане на средства за финансиране на стената, която се изгражда на границата с Мексико.

© БГНЕС

Предупреди, че ще го направи и го направи. Доналд Тръмп обяви извънредно положение. Според закона от 1976 година, в подобна ситуация президентът може да използва извънредни механизми за разрешаване на кризата. В този случай кризата е сигурността по границата с Мексико, а механизмът - използване средства от няколко федерални и правителствени агенции.

Доналд Тръмп: президент на САЩ: Извънредното положение е единствения конституционален механизъм за справяне с наркотиците, които навлизат в страната ни. С бандите и нелегалните имигранти. Много президенти преди мен са подписвали този документ.

На теорията извънредните правомощия позволяват на Тръмп достъп до специална сметка на обща стойност 8 млрд. долара. Тази сметка е използвана и преди - от Джордж Буш-младши за построяване на военни бази в Афганистан след терористичните нападения на 11 септември 2001 г.

Доналд Тръмп: президент на САЩ: Имаме шанс да вземем тези 8 милиарда. Дали са 8, дали са 2, дали са 1 и половина, с тях ще построим голяма част от стената. Ние ще я построим.

Реакциите на лидерите на двете опозиционни партии Чък Шумер и Нанси Пелоси не закъсняха. Те обявиха решението на Доналд Тръмп за незаконно. Очакванията са за продължителни процедури, които могат да забавят плановете за набавяне на средствата за стената с месеци.