Американският президент обяви началото на нов "американски момент". В първата си реч пред Конгреса "За състоянието на съюза", Тръмп призова републиканците и демократите да оставят настрана различията си и да работят заедно.

© БТА

Никога не е имало по-добро време да започне сбъдването на "американската мечта". В това увери американският президент. Преди година, при встъпването му в длъжност, речта на Тръмп, звучеше почти апокалиптично. Сега тонът беше тържествен и на моменти - оптимистичен. Американският президент заяви, че неговата администрация изгражда "сигурна, силна и горда Америка".

ДОНАЛД ТРЪМП, президент на САЩ: Това е новият американски момент. Без значение къде се намирате или пък откъде идвате, това е вашият момент. Ако работите упорито, ако вярвате в себе си, ако вярвате в Америка, тогава може да мечтаете за всичко, вие можете да бъдете всичко и ние заедно можем да постигнем всичко.

Администрацията на Тръмп е направила много, за да бъде "Америка велика отново", изтъкна американският президент и изброи постиженията в Съединените щати от изминалата година - мащабната данъчна реформа, борсовите рекорди и икономическия растеж.

ДОНАЛД ТРЪМП, президент на САЩ: След изборите, ние създадохме 2 милиона и 400 хиляди нови работни места. След години на стагнация, сега наблюдаваме покачване на заплатите. За първи път безработицата достигна нивата отпреди 45 години, нещо, с което много се гордея.

Тръмп обеща нови пътища, жп. линии и водни трасета. Но за да бъде модернизирана инфраструктурата, Конгресът трябва за одобри инвестиционен план за 1 трилион и половина долара.

Речта беше изпълнена с патриотични реплики, Тръмп говори за вяра, за семейството, за националния флаг, за обединението на народа.

ДОНАЛД ТРЪМП, президент на САЩ: Моето задължение е да защитавам американците, да защитавам тяхната сигурност, техните семейства, техните общности и тяхното право за американска мечта.

Доналд Тръмп не спомена за руската афера, в която е замесен. Но пък говори за ядрената опасност.

ДОНАЛД ТРЪМП, президент на САЩ: Няма режим, който по-брутално и по-жестоко да потиска собствения си народ от жестоката диктатура на Северна Корея. Яростното преследване от страна Северна Корея на идеята за създаване на ядрено оръжие, скоро може да застраши нашата родина.

Тръмп се обяви и против затварянето на затвора Гуантаномо - цел, която беше си поставил неговият предшественик Барак Обама.

Американският президент призова демократите и републиканците да постигнат компромис за мигрантите. Но тонът му остана твърд за строежа на стената на границата с Мекскико. Доколко искрен е бил в обещанията си и предложенията си към демократите, Тръмп ще доказва с политическите си решения през следващите месеци.

Речта на Тръмп пред Конгреса - какво остана скрито?

Речта на Тръмп пред Конгреса - какво остана скрито?

Анализите на първата реч „За състоянието на Съюза“ на Доналд Тръмп ще продължат, а ние ще се опитаме да погледнем на тази изява от друг ъгъл. Остана л...