НОВИНИ

Доналд Тръмп определи случая "Хашоги" като пълен провал

Американският президент определи случая „Хашоги“ от самата идея за подобна операция до последвалия опит за прикриване като „пълен провал“. Днес в Рияд престолонаследникът принц Мохамед бин Салман ще говори пред инвестиционния форум, който се провежда по негова инициатива с цел да намали зависимостта на страната от приходите от петрола.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
07:00, 24.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Доналд Тръмп за пореден път говори по темата за убийството на журналиста Джамал Хашоги. Американският президент каза, че това изобщо не е трябвало да се случва, а прикриването му е най-лошото, правено някога.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Те са сгрешили още когато им е хрумнала идеята. Свършена е лоша работа по изпълнението и със сигурност, лоша работа по отношение на говоренето за това или на прикриването му, ако така искате да се каже. Бих казал, това е пълно фиаско още от първата мисъл.
;

Изявленията на президента Тръмп от огласяването на случая досега варират от предупреждения за сурови последици към Рияд до подчертаване на важността на Саудитска Арабия като съюзник и основен купувач на американски оръжия. Досега президентът не е посочвал кого смята за отговорен за случая.

Държавният секретар Майк Помпео беше по - конкретен по темата с новината, че е започнала процедура по анулиране на визите на саудитците, заподозрени за убийството.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ:Тези наказания няма да са последната дума на Съединените щати по този въпрос. Ще продължим да проучваме допълнителни мерки срещу отговорните. Дадохме ясно да се разбере, че Съединените щати няма да толерират този тип безскрупулни действия за заглушаване на гласа на г-н Хашоги чрез насилие.

Междувременно испанският парламент отхвърли предложението за блокиране на оръжейните продажби за Саудитска Арабия. Става дума за продажба на 400 лазерно управляеми бомби на Рияд. Според испански медии, Саудитска Арабия заплашила да отмени сделка за покупка на военни кораби от Испания на стойност 1,8 милиарда евро, ако продажбата на бомбите не се състои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишава се рискът от кражби: Как да се предпазим?
Повишава се рискът от кражби: Как да се предпазим?
Комисия ще заседава заради първия случай на африканска чума при дива свиня у нас
Комисия ще заседава заради първия случай на африканска чума при дива свиня у нас