НОВИНИ

Доналд Тръмп отпътува от Сицилия за САЩ

Американският президент Доналд Тръмп отпътува от италианския остров Сицилия, отправяйки се към дома след първата си чуждестранна обиколка, която го отведе до Саудитска Арабия, Израел, Рим и Брюксел, информира Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
19:54, 27.05.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света
доналд тръмп отпътува сицилия сащ

Деветдневното пътуване на Тръмп приключи с обръщение в стила на предизборната му кампания към американски военни във ВВС база "Сигонела" на Сицилия. Пред военнослужещите Тръмп заяви, че страните членки на НАТО вече започват да увеличават финансовия си принос за алианса, което прави света по-безопасен, предаде ТАСС.
"Има голяма разлика спрямо миналата година. Парите започват да текат към НАТО", заяви държавният глава, подчертавайки, че финансирането са увеличили страни, които "по-рано не правеха това, което правят сега".

Това е справедливо към САЩ. Искаме справедливо отношение към нас. Всички ще бъдем в по-голяма безопасност, ако всички (членки на НАТО) изпълнят задълженията си да платят това, което са длъжни, допълни той. На събитието, което се проведе в хангар на базата, Тръмп бе представен от съпругата си Мелания.

"Съпругът ми работи много здраво при това пътуване и аз съм много горда с него", заяви първата дама. Тя посочи, че никога няма да забрави жените и децата, с които се е срещнала на първото си задгранично пътуване като първа дама на САЩ, и благодари на военнослужещите за жертвите им в името на страната.

Президентът обяви двудневната среща на Г-7 в Таормина за успех. Той заяви, че е помогнал за постигане на по-голямо международно сътрудничество в борбата с "Ислямска държава" - заплаха, която по думите му е била подчертана от самоубийствения атентат в Манчестър и убийството на християни копти в Египет. "Беше страшно продуктивна среща, на която засилих американските връзки. Имаме отлични връзки с други страни и, с някои от най-близките ни съюзници, приключихме наистина историческа седмица", каза Тръмп.

Той пропусна традиционната пресконференция в края на пътуването, избягвайки неудобни въпроси за проблемите, които го чакат у дома, допълва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат мерките на задържаните на Летище София за трафик на хора
Гледат мерките на задържаните на Летище София за трафик на хора
Празник на розата в Карлово
Празник на розата в Карлово