НОВИНИ

Доналд Тръмп: ​Отворихме нова глава във величието на Америка

С това послание американският президент Доналд Трмъп произнесе първата си реч пред двете камари на американския Конгрес. Този път Трмъп беше много по-различен в сравнение с предишните му ключови речи, тонът беше оптимистичен, а той звучеше доста по-смирено. Не очерта промяна в политическите приоритети, а външната политика по традиция беше много слабо застъпена.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
10:20, 01.03.2017
Чете се за: 01:15 мин.
По света
доналд тръмп ​отворихме нова глава величието америка

Доналд Тръмп - такъв, какъвто не бяхме го виждали до сега. Думите му бяха помиряващи, а не войнствени. за първи път чухме да произнася - "истинска любов", "общи основания" и "за доброто на всички", "сътруднича". Строеж на стена по границата с Мексико, създаване на работни места, 1 трилион долара за инфраструктура и историческа данъчна реформа. Всички очакваха конкретни предложение от новия президент, но най-очакваното беше за федералната програма за здравеопазване - Обамакеър. Вместо това Тръмп очерта само 5 принципа за новата визия за здравеопазване.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Задължаването на всеки американец да купува правителствена здравна осигуровка никога не е било правилното решение за нашата страна.

Във външнополитически план Тръмп не очерта ясна политика спрямо Ирак и Сирия, дори не спомена Русия и Китай, но препотвърди ангажимента на Съединените щати към НАТО.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Твърдо подкрепяме НАТО - съюз, създаден впоследствие на две световни войни, които детронираха фашизма и Студена война, която победи комунизма/пауза за ръкопляскане/. Но нашите партньори трябва да изпълнят финансовите си задължения и сега след много силни и откровени дискусии, те започват да правят точно това. Всъщност мога да ви кажа, че парите потекоха.

Не представлявам света, представлявам Съединените щати каза Тръмп и подчерта, че Америка уважават правото на всяка държава да чертае своя собствен път. Но най-емоционалният момент от речта беше представянето на един от гостите в галерията на конгресната зала - Корин Оуенс - съпруга на морския пехотинец Райън Оуенс, който загина по време на спецакция в Йемен - първата, извършена по нареждане на Тръмп.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Заветът на Райън е гравиран във вечността. Благодаря!

Тръмп завърши речта си с оптимистичен тон и с опит да преодолее партийните различия.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Свърши времето на дребнавото мислене. Времето на тривиалните битки е зад нас. Искам всички граждани да се присъединят към това възраждане на американския дух. Искам всички членове на Конгреса да се присъединят към мен, да имат големи и дръзки мечти за нашата страна. Искам всеки, който гледа тази вечер да задържи момента, да повярва в себе си, да повярва в бъдещето и да повярва още веднъж в Америка.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 3-ти март затварят прохода Шипка за 19 часа заради мерки за сигурност
За 3-ти март затварят прохода Шипка за 19 часа заради мерки за сигурност
„Спортувай с кауза“ в подкрепа на 13-годишната Кристина
„Спортувай с кауза“ в подкрепа на 13-годишната Кристина