НОВИНИ

Доналд Тръмп потвърди: Шефът на ЦРУ е бил на тайно посещение в Северна Корея

Директорът на ЦРУ Майк Помпео е създал добра връзка със севернокорейския лидер Ким Чен-ун по време на срещата им миналата седмица. Това заяви в Туитър американският президент Доналд Тръмп и така потвърди информацията за тайно посещение на номинирания за държавен секретар Помпео в Пхенян. Изненадващото посещение е първият контакт на толкова високо равнище между САЩ и Северна Корея от 2000 година. Визитата на Майк Помпео предшества очакваната безпрецедентна среща на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун през юни.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:37, 18.04.2018
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Подробностите за срещата на върха се уточняват, съобщи в туит Доналд Тръмп и така потвърди публикациите в няколко американски медии за тайното посещение на Майкс Помпео. Посещението в Пхенян се е състояло след като директорът на ЦРУ вече беше номиниран за държавен секретар на мястото на освободения Рекс Тилърсън.

Очаква се през следващите седмици Помпео да бъде одобрен за поста първи дипломат от контролирания от републиканците Сенат. За посещението му в Пхенян, обаче, не се знае много.

Ерик Талмидж - шеф на бюрото на Асошиейтед прес в Пхенян: "Нямаме информация какво се е случило в Пхенян, колко дълго е бил тук Помпео, какво е обсъждано. Но това е много естествен ход за човек на такъв пост, това е като авангард преди същинската среща на върха".

Съединените щати нямат дипломатически отношения със Северна Корея. Последната високопоставена американска визита е на Мадлин Олбрайт за среща с Ким Чен-ир. Китай приветства новината за американско посещение в Пхенян.

Хуа Чунин - говорител на МВнР на Китай: "Приветстваме началото на директен контакт и диалог между Съединените щати и Северна Корея. Както гласи поговорката - едно добро начало означава наполовина свършена работа."

Миналият месец Тръмп изненада светът като прие среща със севернокорейския лидер Ким чен-ун. Има много спекулации за мястото на разговорите - демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея, азиатска държава или неутрална европейска страна.

Преди това, обаче, другата седмица ще се състои среща на върха Между Северна и Южна Корея, за която Доналд Тръмп обяви, че е дал благословията си по време на посещение на японския премиер Шиндзо Абе във Флорида.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подкрепа за арестуваната Десислава Иванчева
Подкрепа за арестуваната Десислава Иванчева
В Народното събрание беше открита новата парламентарна сесия
В Народното събрание беше открита новата парламентарна сесия