Американският президент Доналд Тръмп предложи бързи реформи в имиграционната политика на САЩ в полза на високообразовани и квалифицирани имигранти. Сегашната система е нефункционална, работи в полза на хора с роднини в Съединените щати или на произволен принцип чрез лотария, посочи държавният глава. Планът има малки шансове да мине през Конгреса.

Сега само 12% от легалната миграция се основава на умения или заслуги, целта е този процент да достигне 57, изтъкна Доналд Тръмп. Той посочи, че страната му издава годишно милион и 100 хиляди зелени карти. От тях 66 на сто се получават заради роднини в Съединените щати, а 21 процента се разпределят чрез лотария. Според Тръмп така не може да отдава предпочитаниe на лекари, изследователи и най -добрите чуждестранни студенти, които основават компании в родината си, вместо в САЩ.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Дискриминираме гения. Дискриминираме брилянтността. Това няма да се случва повече, след като приемем това законодателство.
САЩ ще дават предимство на квалифицирани имигранти

САЩ ще дават предимство на квалифицирани имигранти

Нова имиграционна политика предложи Доналд Тръмп. Планът е да се дава предимство на високообразовани и квалифицирани имигранти. Сегашната система дава...

Реформата предвижда и тест по английски с цел интеграция, асимилация и бъдещо единство, ще се отчитат възраст и търсенето на трудовия пазар.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Демократите са за отворени граници, по-ниски доходи и хаос.Ние предлагаме имиграционен план, който поставя на първо място заетостта, заплащането и сигурността на американските работници.

Планът е дело на зетя на Доналд Тръмп и негов главен съветник Джаред Къшнър и на президентския съветник Стивън Милър, известен с твърдия си подход по имиграцията. По изложените идеи няма единство дори в Републиканската партия, демократите са против и в Конгреса се очертава люта битка. Предложенията имат за цел и сплотяване на републиканските редици преди президентските избори догодина.