НОВИНИ

Доналд Тръмп предупреди Турция да не напада кюрдите в Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Турция, че ще бъде изправена пред икономическо опустошение, ако атакува кюрдите след изтеглянето на американските военни от Сирия. Анкара отвърна, че със заплахи срещу страната не може да бъде постигнато нищо.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:19, 14.01.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Президентът Тръмп обяви, че е време да се сложи точка на безкрайните войни и да започне дълго отлаганото изтегляне на американските военни от Сирия. В туитър той посъветва кюрдите да не провокират Турция, но се обърна и към Анкара.

;

Тръмп добави още, че трябва да се създаде зона за сигурност в Сирия от 30 км. Кюрдите са ключов съюзник на американските военни и изиграха решаваща роля в изтласкването на групировката "Ислямска държава" от завзетите от нея територии в Сирия. По- късно от Рияд, където е на посещение, държавният секретар Помпео поясни, че Вашингтон иска сигурността на хората, които са се били рамо до рамо с американците, за да сразят халифата, но също и да се да гарантира, че терористите на територията на Сирия, няма да могат да нападнат Турция".

;

Анкара не прие острия тон на Доналд Тръмп, а външният министър изтъкна, че стратегическите партньори не трябва да си общуват през социалните мрежи.

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: Виждаме трудната ситуация, в която е г-н Тръмп. Той е под сериозен натиск. Взе решението за изтегляне, но от съображения за сигурност има натиск да спре изтеглянето. Знаем, че последният туит е вътрешнополитическо послание.

Предупреждението на президента Тръмп идва на фона на обявените от турския държавен глава Ердоган намерения да предприеме военно настъпление в Северна Сирия, за да прогони бойците от кюрдските Сили за защита на народа, които Анкара смята за терористи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов за нападнатите курсанти: Пореден акт на вандализъм
Красимир Каракачанов за нападнатите курсанти: Пореден акт на вандализъм
Транспортният министър се срещна с председателя на ЕП заради пакет „Мобилност“
Транспортният министър се срещна с председателя на ЕП заради пакет „Мобилност“