НОВИНИ

Доналд Тръмп пристига на посещение в Израел

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристига на посещение в Израел и на Западния бряг днес и утре, предхождан от прокламираната от него мечта да успее там, където всичките му предшественици се провалиха: да постигне мир между израелци и палестинци, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
07:41, 22.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Тръмп, който пристига от Рияд, вече опроверга очакванията по този въпрос, като даде на палестинците повече надежди от предвиденото, и разочарова израелската десница, която беше въодушевена от избирането му.

Проявявайки оптимизъм, американският президент каза за този конфликт - един от най-старите в света, че това е "най-трудната за сключване сделка", "крайното споразумение", като същевременно обеща: "Ние ще го постигнем".

Той обаче понесе израелски критики във връзка с изявления на Белия дом по крайно чувствителната тема за статута на Ерусалим.

Тръмп е изправен и пред много вътрешнополитически проблеми, като се започне от разследването за възможни тайни договорки между членове на предизборния му екип и Русия. Съобщения, според които Тръмп е споделил с руснаците строго секретни разузнавателни сведения, предоставени от Израел, също предизвикаха остри реакции.

"Има голяма опасност тази визита да не стане продуктивна заради хаоса и полемиката във Вашингтон в момента", обясни пред АФП бившият американски посланик в Израел Дан Шапиро.

Преди да се срещне днес с премиера Бенямин Нетаняху, се очаква Тръмп да стане първият действащ американски президент, посетил Стената на плача - най-святото място, на което евреите могат да се молят, намиращо се в окупирания и анексиран от Израел Източен Ерусалим.

Израел смята Ерусалим за своя неделима столица, а за палестинците Източен Ерусалим е столица на държавата, за която жадуват.

Във вторник Тръмп ще посети град Витлеем на окупирания Западен бряг, за да разговаря с палестинския президент Махмуд Абас. После той ще посети мемориала за жертвите на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим и ще произнесе реч в Музея на Израел.

Известния с непредвидимостта си Тръмп изпращаше смесени сигнали за начина по-който ще подходи към израелско-палестински конфликт.

През предизборната си кампания той обеща да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, скъсвайки с продължила десетилетия американска дипломация и предизвиквайки тревога сред палестинците и в арабския свят. Сега той като че ли вече не бърза да изпълни това обещание.

На срещата си с Нетаняху в Белия дом през февруари Тръмп заяви, че подкрепя виждането за една държава, ако това може да доведе до мир, като с това постави под въпрос многогодишни международни усилия за договаряне на концепция за две държави и заложи на израелската десница.

Същевременно обаче той призова Израел да спре заселническите дейности в окупираните територии, които отдавна тревожат палестинците и голяма част от света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Педро Санчес победи на изборите за лидер на социалистите в Испания
Педро Санчес победи на изборите за лидер на социалистите в Испания
Росен Рапчев, Пътна полиция: Организирали сме маршрути за абитуриентите
Росен Рапчев, "Пътна полиция": Организирали сме маршрути за абитуриентите