НОВИНИ

Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

САЩ признаха Ерусалим за столица на Израел, обяви в обръщение президентът Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Той призна, че решението му ще има противоречиви отзиви от света. Той допълни, че това обявление бележи нов подход в конфликта между израелци и палестинци и че забавянето на това признаване не е допринесло за разрешението на конфликта.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Екип на „По света и у нас“
20:03, 06.12.2017 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
По света

В момента Източен Ерусалим се води окупирана територия от израел от 67-ма година - източен Ерусалим пък за палестинци е столицата на бъдещата им държава, а най-чувствителното място в тази точка е тук - Старият град.

;

Наистина няма логична причина това да се случва точно сега и точно в този момент. С преместването на посолството и признаването на Ерусалим за столица Тръмп всъщност изпълнява едно от предизборните си обещания, на фона на понижаващия му се рейтинг в страната. Световните медии, обаче, пишат, че Ерусалим не е взривното устройство, а само детонатор и може да запали дори трета интифада. Истината е, че от години никой не повдига спорния въпрос за свещения за мюсюлмани, евреи и християни град.

;

На практика нищо не се променя, но подобен акт наистина може да даде тласък за възобновяване на преговорите по близкоизточния конфликт. Не става ясно само каква ще е стратегията на Съединените щати. Декларацията от тази вечер всъщност има изключително дълбока символика и според анализатори Вашингтон заема категорична страна за първи път от началото на това, което се наричаше близкоизточен мирен процес.

;

Доналд Тръмп добави, че започват планове посолството на САЩ да се премести от Тел Авив в Ерусалим. Той отбеляза, че това решение не отразява намерението на САЩ да се намеси в спора за границите на Израел и че ако израелци и палестинци решат, САШ ще подкрепят решение за две държави. Той призова за спокойствие и допълни, че вицепрезидентът Майк Пенс ще посети Близкия Изток в идните дни.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Реших, че е време официално да признаем Ерусалим за столица на Израел. Предишни президенти са правили от това големи предизборни обещания, но не ги изпълниха.Днес аз изпълнявам. Реших, че този курс на действие е най-добър интересите на САЩ.

От десетилетия САЩ споделяха позицията на международната общност за решаване на близкоизточния конфликт с две държави - израелска и палестинска. Подобна рязка промяна в близкоизточната външна политика на Вашингтон провокира цунами от критики в глобален мащаб и предизвика опасения от драматично влошаване на ситуацията в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерусалим - свещен град за християни, мюсюлмани и юдеи
Ерусалим - свещен град за християни, мюсюлмани и юдеи
Иван Портних запали светлините на коледната елха във Варна
Иван Портних запали светлините на коледната елха във Варна