НОВИНИ

Доналд Тръмп с първо обръщение към Конгреса

Американският президент Доналд Тръмп с първо обръщение към двете камари на Конгреса. Акцент са икономическите възможности и националната сигурност.

bnt avatar logo
от БНТ
06:06, 01.03.2017
Чете се за: 02:43 мин.
По света

Пред съвместното заседание на двете камари на Конгреса, американският президент призова за имиграционна система, основаваща се върху достойнствата. Тръмп заяви, че фокусът на неговия кабинет пада върху увеличаването на работните места и повишаването на заплатите на американците, укрепването на сигурността на страната и спазването на американските закони.

Държавният глава обърна специално внимание и на групировката "Ислямска държава", като обяви, че ще "изкорени врага от света". Американският президент също така заяви, че строежът на стената по границата на Съединените щати с Мексико ще започне в най-скоро време.

Ето част от речта на американския президент Доналд Тръмп:

;
Доналд Тръмп - президент на САЩ: Както обещах, наредих на Министерството на отбраната да разработи план за унищожаване и разрушаване на Ислямска държава - мрежа от диваци, неспазващи никакви закони, които заклаха мюсюлмани и християни, мъже, жени и деца от всякаква религия. Ще работим с нашите съюзници, в това число с нашите приятели и съюзници от мюсюлманския свят, за да заличим този подъл враг от нашата планета. Наложих нови санкции на дружества и лица, които подкрепят програмата за балистични ракети на Иран и препотвърдих нашата неразривна връзка с държавата Израел.
Сега, американските компании плащат едни от най-високите данъци в цял свят. Моят икономически екип разработва историческа данъчна реформа, която ще намали данъците върху компаниите, за да могат те да бъдат конкурентни навсякъде и с всеки. Ще бъде голямо, голямо орязване. Същевременно ще осигурим мащабно данъчно облекчение за средната класа, трябва да създадем добра основа за американските компании и за нашите работници.
Вярвам силно в свободната търговия, но тя трябва да е и справедлива. Мина много време, откакто имахме справедлива търговия. Първият републикански президент Ейбръхам Линкълн предупреди, че ако американското правителство обърне гръб на протекционистката политика, ще постигне разруха сред нашия народ. Линкълн беше прав и е време да се вслушаме в неговия съвет и неговите думи. Няма да позволя повече да се възползват от американските компании и американския народ. те се възползват от нашата страна.
Призовавам този Конгрес да отмени и замени Обамакеър с реформи, които разширяват избора, увеличават достъпа, намаляват разходите и същевременно осигуряват по-добро образование. Задължаването на всеки американец да купува правителствена здравна осигуровка никога не е било правилното решение за нашата страна.
Нашата външна политика изисква директен, стабилен и смислен ангажимент към света, американска лидерска роля, основана на жизненоважни интереси за сигурността, които споделяме с нашите съюзници по целия свят. Твърдо подкрепяме НАТО - съюз, създаден впоследствие на две световни войни, които детронираха фашизма и Студената война, която победи комунизма. Но нашите партньори трябва да изпълнят финансовите си задължения и сега след много силни и откровени дискусии, те започват да правят точно това. Всъщност мога да ви кажа, че парите потекоха. Очакваме от нашите партньори, независимо дали от НАТО, от Близкия Изток или Тихоокенаския регион да имат директна и смислена роля в стратегическите и военни операции и да платят техния дял от разходите. Ще уважаваме историческите институции, но ще уважаваме и чуждестранните права на всички нации, а те трябва да уважават нашите права като нация също.
Свободните нации са най-доброто средство, за да се изрази волята на хората. И Америка уважава правото на всички нации да чертаят своя собствен път. Моята работа не е да представлявам света, работата ми е да представлявам Съединените американски щати.
Америка има желание да намери нови приятели, да създаде нови партньорства със споделени интереси. Искаме хармония, стабилност, не война и конфликт. Днес Америка е приятел с бивши врагове, някои от най-близките ни съюзници преди десетилетия бяха на обратната страна. Това трябва да ни вдъхне вяра във възможността да направим света по-добър.
Ние сме един народ, с една съдба. Всички имаме една и съща кръв, всички почитаме един и същи американски флаг и ние всички сме създадени от един и същи бог.
Свърши времето на дребнавото мислене. Времето на тривиалните битки е зад нас. Имаме нужда просто от кураж да сподели мечтите, които изпълват сърцата ни, смелостта да изразим надеждите, които извисяват душите ни и увереността да превърнем тези надежди и тези мечти в действие.От сега нататък Америка ще получи сила от нашите цели, няма да бъде обременена от нашите страхове, вдъхновявана от бъдещето и неогъваща се от провалите на миналото, ще бъде ръководена от визия, а не заслепявана от нашите съмнения. Искам всички граждани да се присъединят към това възраждане на американския дух. Искам всички членове на Конгреса да се присъединят към мен, да имат големи и дръзки мечти за нашата страна. Искам всеки, който гледа тази вечер да задържи момента, да повярва в себе си, да повярва в бъдещето и да повярва още веднъж в Америка.
Заветът на Райън е гравиран във вечността. Благодаря!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК публикува Бяла книга за бъдещето на ЕС след Брекзит
ЕК публикува Бяла книга за бъдещето на ЕС след Брекзит
Водещата на Още от деня Поли Златарева стана Мис ТВ чар
Водещата на "Още от деня" Поли Златарева стана "Мис ТВ чар"