НОВИНИ

Доналд Тръмп се оттегли от ​обща декларация на Г-7

Обща декларация, от която американският президент Доналд Тръмп се оттегли - така накратко може да се обобщи резултатът от срещата на Г-7 в Канада. Лидерите на водещите икономики все пак подписаха общ документ, въпреки сериозните различия в позиците между останалите шест и Вашингтон.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:15, 10.06.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света
Джъстин Трюдо, премиер на Канада: Щастлив съм да обявя, че представихме обща позиция на всички седем държави.

Това беше добрата новина след края на срещата на Г-7. След тежки преговори лидерите на водещите икономики сложиха подписите си под 28 точки.

Всички те се обединиха около идеята за "свободна, честна и взаимноизгодна търговия" и подчертаха значението на борбата с протекционизма. Русия да прекрати "дестаблизиращото си поведение" и да спре с опити да подценява демокрацията: да се намерят постоянни гаранции за иранската ядрена програма - още от съгласуваното в декларацията.

Тя обаче не урежда конфликта с митата между САЩ и останалите шест страни. Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че ответните мерки, решени от Европейския съюз, ще бъдат приложени от юли. От същата дата и канадският премиер обяви, че въвежда еквивалентно облагане на стоманата и алумния.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада: Казах на президента, че следващата ни стъпка е въвеждането на ответни равностойни мита от първи юли. Той изрази мнение, че това ще бъде грешка, а аз се съгласих, че това не е нещо, което искаме да правим. Не искаме да навредим на американските работници. Не искаме на нарведим на търговията между Канада и САЩ. Но американската администрация избра да въведе незаконни и неприемливи мита за канадската икономика, така че на тези действия трябва да бъде отговорено адекватно.

Американският президент Донал Тръмп, в серия от туитове обаче оттегли одобрението си от декларацията заради "фалшивите твърдения" на Трюдо в края на срещата, като го нарече "нечестен и слаб". Написа, че започва да се търси вариант за облагане на автомобили и, че САЩ са търпели достатъчно дълго време нечестната търговска политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна Детска игриада 2018 в парка Заимов
Започна "Детска игриада 2018" в парка "Заимов"
​Откриха тялото на момчето, което изчезна в река Струма
​Откриха тялото на момчето, което изчезна в река Струма