НОВИНИ

Доналд Тръмп се среща с индийския премиер Нарендра Моди

Отбранителното сътрудничество между САЩ и Индия ще бъде сред водещите теми от дневния ред на срещата между американския президент Доналд Тръмп и индийския премиер Нарендра Моди, предаде ДПА, цитирана от БТА.

bnt avatar logo
от БТА
11:52, 26.06.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света
доналд тръмп среща индийския премиер нарендра моди

Преди разговорите да започнат, американски официален източник, че САЩ имат голям интерес да допринесат за модернизацията на индийската отбрана и да помогнат за утвърждаване на ролята ѝ на лидер в азиатско-тихоокеанския регион, както и че е в интерес на Щатите Индия да е силна държава.

Белият дом отказа да предостави допълнителни данни за възможни оръжейни продажби, като заяви единствено, че се очаква ролята на Индия като важен партньор в сферата на отбраната да намери „конкретен израз“. Американски и индийски медии съобщиха, че предстои да бъде обявена покупката на 22 безпилотни самолета за индийските военноморски сили.

Сред дневния ред ще са още теми като общи действия за борба с тероризма, икономически въпроси, търговията и сътрудничеството в сферата на сигурността в индийско-тихоокеанския регион. Лидерите ще обсъдят сътрудничеството в противодействието на тероризма, по-специално по отношение на следенето на терористи, обмена на разузнавателни данни и това кой следва да бъде обявяван за терорист, заяви източникът.

;

Американската телевизия СиЕнЕн отбелязва, че в срещата между двамата лидери може да се появи сблъсък, тъй като единият защитава политиката „Америка на първо място“, а другият - „Направено в Индия“. Според анализатори, цитирани от телевизията, опитите на Тръмп да намали търговския дефицит на САЩ може да го накарат да настоява за по-голямо отваряне на индийския пазар - нещо, на което индийският премиер едва ли ще се съгласи.

Индия се превръща в все по-голям производител, отбелязва СиЕнЕн. Там се сглобяват някои американски мобилни телефони и автомобили, а производителят на изтребителя F-16 „Локхийд Мартин“ наскоро обяви, че ще отворят завод в Индия, ако тя поръча от техните самолети.

Моди и Тръмп ще проведат поредица срещи, които ще приключат с работна вечеря - тя ще е и първата в Белия дом с участието на чуждестранен лидер, откакто Тръмп встъпи в длъжност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зорко пазят дюните в Несебър
Зорко пазят дюните в Несебър
С Пеещите обувки ще бъде открит шестият сезон на Лятно кино с БНТ
С "Пеещите обувки" ще бъде открит шестият сезон на "Лятно кино с БНТ"