НОВИНИ

Доналд Тръмп: Срещата с папа Франциск бе "чест за цял живот"

Срещата с папа Франциск бе "чест за цял живот" и вдъхновение за стремеж към световен мир, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ДПА и ТАСС.

Фани Аронова
от Фани Аронова БТА
16:23, 24.05.2017
Чете се за: 02:05 мин.
По света

"Срещата с Негово Светейшество папа Франциск бе чест за цял живот. Напускам Ватикана по-решен от всякога да се стремя към МИР в нашия свят", написа Тръмп в Туитър.

Папата и Тръмп обсъдиха днес мирното решаване на международните конфликти, главно в Близкия изток, съобщи пресслужбата на Ватикана. Срещата им на четири очи продължи 30 минути.

;

Американският президент Доналд Тръмп разговаря тази сутрин с папа Франциск във Ватикана. Срещата между тези двама лидери с коренно различни стилове и възгледи бе чакана с огромно нетърпение на фона на острите задочни реплики, които си размениха по време на кандидат-президентската кампания в САЩ миналата година, съобщиха световните агенции.

Преди да седнат на разговор в папската библиотека малко след 8,30 часа, двамата се фотографираха заедно и си стиснаха ръцете. За разлика от непрекъснато усмихващия се за пред камерите Тръмп, папата имаше по-сериозно изражение и дори не се усмихна, посрещайки госта си. След като разговаряха около половин час при закрити врата, те се появиха относително спокойни и усмихнати пред пресата, но засега не е известно съдържанието на беседата им.

После към тях се присъединиха останалите членове на американската делегация, включително първата дама Мелания Тръмп и дъщерята на президента Иванка. Тук бе и съпругът на Иванка - Джаред Къшнър, който е сред главните съветници на президента, както и съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Хърбърт Макмастър.

Папата попита Мелания Тръмп с помощта на преводач: "Какво му давате да яде, потица ли?", имайки предвид един от своите любими десерти, чийто произход е родната страна на Мелания, Словения. "Да", отвърна тя. Двете с Иванка бяха облечени в строго официални черни тоалети с воали, както повелява протоколът на Ватикана. Те не направиха този жест при визитата си в Саудитска Арабия, където не покриха главите си в присъствието на членове на саудитското кралско семейство, въпреки че протоколът го изисква.

По традиция президентът и папата си размениха подаръци. Франциск подари на президента медальон с изобразено маслиново дръвче и му каза, че той символизира мир. "Моето желание е да бъдете маслиново дърво, което гради мир", каза папата на испански. "Би било хубаво да има мир", отговори Тръмп. Папата даде на събеседника си подписано копие от тазгодишното му послание за мир, озаглавено "Ненасилието - стил политика за мир" и копие от енцикликата си, посветена на нуждата за опазване на околната среда от ефектите на климатичните промени. "Ами, ще ги прочета", обеща Тръмп.

Възгледите на Тръмп, който наричаше глобалното затопляне "измислица", са в ярък контраст с мнението на Франциск, че климатичните промени са причинени главно от човешката дейност. Американският президент подари на папата колекция от пет книги първо издание на убития американски правозащитник Мартин Лутър Кинг. Той му каза на сбогуване "Благодаря Ви, благодаря Ви. Няма да забравя казаното от вас".

Веднага след срещата Франциск отиде за традиционната си обща аудиенция, която дава всяка сряда пред хиляди вярващи на площад "Свети Петър", но на нея не спомена нищо за срещата си по-рано сутринта. С визитите си в Саудитска Арабия, Израел и Ватикана Тръмп завърши обиколката в "столиците" на трите монотеистични религии, които казва, че иска да обедини срещу заплахата от радикалните ислямисти.

Папата бе силно критичен към предизборните обещания на Тръмп да издигне стена по границата с Мексико и да не позволява на имигранти и бежанци мюсюлмани да влизат на територията на САЩ. "Човек, който мисли само как да издига стени, а не да изгражда мостове, не е християнин", каза тогава Франциск. Тръмп го нарече "позорни" думите на папата. "Ако и когато ИДИЛ нападне Ватикана, а всеки знае, че това е най-ценният трофей за ИДИЛ, на папата ще му се иска да се е молел Доналд Тръмп да бъде президент", каза милиардерът магнат по време на предизборната си кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Награждават най-добрите рисунки от конкурса „Рицарят в мен”
Награждават най-добрите рисунки от конкурса „Рицарят в мен”
Директор преобрази стените на училище
Директор преобрази стените на училище